Автошествие в София

Десетки хора от цялата страна се събраха на автошествие в столицата, което започна в 10:15 часа от началото на „Цариградско шосе“ и приключи пред парламента. Там протестиращите обиколиха сградата четири пъти.

Недоволните твърдят, че има направени промени в десетки закони, свързани с правата на децата, и настояват за отмяната им.

„Стратегията отпадна, но в момента се внасят подзаконови предложения и днес ще бъдат гласувани“, сподели Бисер Русимов от ОЗБГ. Той е и единият от двигателите на ОЗБГ и на бургаската група за борба против промените в законите, свързани с децата.

Бисер Русимов
                                                                           Бисер Русимов

Протестиращите смятат още, че да се подтикват децата чрез агенти на НПО да съдят родителите си противоречи на здравия разум. По думите им малките хора не са в състояние да вземат самостоятелни решения, а и лесно се поддават на манипулация.

Бисер Русимов счита, че противопоставянето на деца и родители трябва да се прави само при доказано насилие, съобразно Наказателния кодекс. Според него Конвенцията за правата на детето не трябва да се тълкува и прилага формално, и не съобразена с нашата народопсихология.

На 7 септември ще се проведе и Международен протест срещу поправките в Закона за закрила на детето и съпътстващите нормативни актове. В него ще участват 9 града от страната и 18 страни от Европейския съюз. Инициаторите са групата „Не на Стратегията за детето 2019-2020“. Близо 100 000 потребители на Facebook са заявили готовността си да вземат участие в него.

Недоволните отхвърлят термините „бедност“, „емоционално насилие“, „риск от изоставяне“ и „риск от увреждане“ като повод да се отнемат деца. Те настояват да се отменят поправките в закона и посочват, че не желаят детско правосъдие и отнемане на деца по несъстоятелни доводи.

Същевременно преди дни заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира, че няма каквато и да е причина българските родители да се съмняват, че някой може да си позволи да извежда деца от семействата. По думите й организаторите на протестите всява паника у хората.

ОЗБГ се противопоставя на всякакви стратегии, намеса на НПО-та, промени в закони и дейности, които са в ущърб на българските родители и българските деца!

Сподели публикацията:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Остави коментар

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x
()
x