Село Дебелт и проблемът с отпадъците

Село Дебелт е част от община Средец. Като всяко населено място, то има и своите проблеми. Проблеми, които могат да бъдат разрешени от кмета на Община Средец Иван Жабов. Може, но дали иска?

ОЗБГ получи сигнал от жители на Дебелт, които разказаха, че част от селото е потънало в отпадъци. Било мръсно, миришело неприятно, имало опасност от разпространение на болести, децата играели сред боклуците и като цяло гледката била отблъскваща.

Представители на организацията отидоха на място, за да се уверят лично дали наистина е така. Снимките са от днес 30 юли:

Местните споделиха, че отпадъците се извозвали веднъж седмично – в сряда. Често се случвало контейнерите да са пълни и много от отпадъците да се изхвърлят до тях и стояли така по няколко дни. Вятърът и животните ги разхвърляли и на снимките се вижда какъв е резултатът.

Според жителите кметът на Община Средец Иван Жабов не желаел да разреши този проблем. Хората настояват почистването да се извършва поне 2 пъти на седмица или да бъдат поставени още контейнери. Също така служители да почистват боклуците около контейнерите и на места в близост до тях, където имало разпилени отпадъци.

Казусът съществувал от години, но „голямата община“, както нарекоха Община Средец, почти не се интересувала от селото и затова Жабов не предприемал нужните мерки.

Село Дебелт и проблемът с отпадъците
Иван Жабов. Снимка: Фейсбук

Потърсихме и кмета на Дебелт Ангел Ников. От разговора ни с него стана ясно, че кметство Дебелт не разполага със собствена сметоизвозваща техника, няма собствен терен за изхвърляне на отпадъците и няма собствени служители, които да почистват. Всичко зависело от общинското предприятие „Озеленяване, благоустройство и чистота” /ОБЧ/. То отговаряло за извозването на отпадъците от село Дебелт.

Село Дебелт има богата история и е обект на археологически проучвания. Недопустимо е проблеми от този вид да не бъдат разрешавани от кмета Жабов. ОЗБГ ще окаже съдействие за потушаването на проблема, ако е необходимо. Важно е да се покаже желание за работа и да се изреже този местен тумор.

Г-н Жабов има властта да реши проблема с отпадъците. От него зависи дали Дебелт ще е едно чисто и привлекателно място или ще продължава да затъва в боклуци.

ОЗБГ: Г-н Жабов, все пак хората от Дебелт вярват във Вас. Не ги разочаровайте!

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x