Арабски текстове

    На ОЗБГ беше подадена информация. Гражданин изпрати няколко снимки с неясен текст. Разказа, че в книжарница в град Бургас няколко пъти идвала жена, която давала за принтиране тези текстове. Единият път дала заявка за принтиране 1000 пъти, както се вижда и на една от снимките в долния десен ъгъл.

     Гражданинът беше притеснен, защото не знае какво пише и на какъв език. Обърна се към ОЗБГ за помощ, ако имаме възможност да проучим случая. За съжаление не разполагаше с информация за жената, целта на принтираните листи, не разполагаше и с друга информация. Дори не знаеше жената българка ли е или не.

    Разговаряхме с няколко човека, които знаят арабски, допитахме се и до няколко фирми за преводи. Искахме да узнаем на какъв език е текстът, какво означава и за какво може да се използва. Никой не можа да даде сигурен отговор. Един каза, че текстът е на арабски, друг, че е на персийски, трети, че е някаква измислица. Проведохме разговори и с други хора.

„Езикът не е фарси, вероятно е арабски, но не се чете добре всичко. Текстовете по всяка вероятност са от Корана. Наскоро имах подобен случай – ходжа прави муски “за здраве” и “за късмет”. Не съм запозната с конкретната ситуация при Вас, но имайте предвид, че от разгледаната една страница с колеги установихме, че текстът е един и същи, само с два вида, всичко останало е завъртяно под ъгъл копие. „

„Текстът е на арабски. Така или иначе обаче, не става дума точно за „превод“ а за дешифриране, тъй като част от знаците на буквите не са написани, т.е. това е неразчетаемо във всяко едно отношение. Нужен е човек който има религиозно образование, който може да дешифрира кода на това, което е надраскано, едва след това и може да става дума за превод. „

    От събраната информация стигнахме до извода, че това е поредният случай на измама. Разни шарлатани (най-често такива, които се представят като ходжи) правят „заклинания“ и дават едно листче на човека, който има „черна магия“. Това листче (то е част от големия лист и върху него има изписан текст) и може да е придружено с малко шишенце с течност, предмет или нещо друго. Дават се на „омагьосания“ и му се казва, че това е заклинание, което носи късмет, разваля магия и т.н.

    Разбира се, тази услуга се заплаща. Цените вървят от 5 лева и стигат до няколкостотин. Срещу предоставените пари не се издава касов бон или друг документ, което от своя страна си е укриване на данъци, колкото и смешно да звучи за някой. Това шарлатанство крие и други рискове – много по-големи, отколкото много хора си мислят.

    Малцина знаят, но в България контролът върху джамии, ходжи и разни такива, не е на това ниво, на което трябва да бъде. Самият факт, че в християнска България има над 1000 джамии си е много тревожен факт. Парите, които тези ходжи или шарлатани печелят, не се знае къде отиват. Може да отиват за техни лични нужди, но може да отиват за финансиране на канали за трафик на мигранти, за въоръжаване на турците в България и за циганите, които се турчеят, за подпомагане на тероризма или за други пъклени цели.

    Затова е наложително тази измама да се прекъсне още в зародиш, да се проследи пътят на парите, да се вземат превантивни мерки. Има си институции, които да го направят. Ние от ОЗБГ не разполагаме с тази власт, но имаме възможността да помагаме на институциите, както е в конкретния случай, да си свършат по-добре работата.

    Спасението е в обединението! Да живее България!

 

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x