Фарът в Ахтопол

Фарът в Ахтопол заработва през юли 1932 година. Издига се пред входа на пристанището на морското градче. Построен е върху риф, което го прави особено живописен, но и опасен за поддръжка заради трудния достъп. Върху скалата е изградена квадратна основа и на нея е издигната кръгла каменна кула с двуметрова железобетонна конструкция с по-малък диаметър, на която е поставена желязна пирамида.

Днес се проведе среща между представител на „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/, директорът на ДППИ – клон Бургас и служители на предприятието, кметът на Ахтопол, общински съветник от Царево, представители на фирмата изпълнител и жители на Ахтопол. Поводът бе казусът с фара на Ахтопол, който придоби незадоволителен за ахтополци вид, след направения ремонт, които са инициирали и подписка.

Според тях металната пирамида, която стои най-отгоре на фара, е по-ниска от старата и не е разположена в средата. Това е причината да изразят своето гражданско недоволство и да поискат да бъде поправено недоразумението. По изискване пирамидата трябва да е 3,50 метра, но според тях новопоставената била по-ниска.

От фирмата изпълнител казаха, че ще измерят пирамидата и дадоха дума, че ще възстановят всичко, което желаят гражданите и то в кратък срок, но съобразено със закона, защото фарът има изисквания за височина, цвят, размери на пирамидата и т.н. Представителите на ДППИ-Бургас обещаха, че ще упражняват по строг текущ контрол и че няма да приемат обекта, ако не са спазени законовите изисквания.

От ОЗБГ също ще следим за изпълнението на ремонта и изказваме искрени благодарности на жителите на Ахтопол, които не премълчаха за проблема, а изразиха гражданската си позиция. Също така сме на мнение, че до момента ДППИ-Бургас не е имало по-работещо ръководство от настоящото и се надяваме занапред да продължи да работи със същия устрем и честност.

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x