Форум за опазването на язовир Мандра

На 05 юни 2023 г. се проведе първият по рода си форум за опазването на язовир Мандра, който завърши със спор между рибари и служители на ИАРА.

Срещата се проведе в Регионалната Библиотека „Пейо К. Яворов“ в Бургас. Тя беше организирана от Общината, като на нея присъстваха представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, ИАРА, Местната инициативна рибарска група /МИРГ/, Фондация „Виа Понтика“, Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. ОЗБГ не бяхме поканени!

По време на срещата се изказаха различни хора по няколко теми: птици, риби, бракониери и други. Много приказки се изприказваха, малко бяха по същество. Да, птиците са важни, но да не забравяме и рибите. Да, институциите трябва да си подадат ръка в опазването на язовира, но първо е необходимо да си оправят вътрешните проблеми. Да, Мандра е замърсен язовир, но може да бъде почистен. Да, ИАРА може да се справи с бракониерите, но някои нямат желание.

Истината е, че язовир Мандра трябва да се вземе под наем, аренда, концесия или под каквато и да е друга форма, но трябва да има някой, който да полага адекватни грижи за него – сдружение, община, държава. Защо ОЗБГ не бяхме поканени, при положение че сме едни от най-компетентните сдружения по темата?! Правили сме срещи с представители на различни институции, със сдружение, с рибари…, но не ни поканиха, защото ще кажем истината, а на някои това няма да им се хареса.

Има едни лица, които си правят тънки сметки да вземат Мандра да го стопанисват като основната им идея е да източат язовира от рибата, други искат да го вземат и после чрез разни европроекти да припечелят солидни суми, трети имат други користни цели. Този, който вземе Мандра, трябва да милее за язовира, а не да гледа на него единствено като източник на пари.

Необходимо е да се проведат още подобни срещи, но да се говори конкретно кой и защо иска „да вземе“ язовира и по какъв начин иска да го вземе, как и какви грижи ще полага за него, как ще го развива, как ще го опази от бракониери, как ще печели от него и т.н. Който и да вземе язовира трябва да знае, че ОЗБГ ще го гледа под лупа и няма да допуснем унищожаването на тази прекрасна водна площ, а ако някой има помисли само да печели без да влага, то ще си понесе всички последствия, които законът предвижда!

Нужни са ясен и прозрачен план, конкретика и реални действия, а не празни приказки!

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x