ГКПП „Малко Търново“ – вход свободен за коронавируса

На ГКПП-то няма инсталирана термокамера и не се измерва температурата на всички, които влизат в България, а само на тези хора, които идват от рискова дестинация като Италия и Китай.

Бисер Русимов от ОЗБГ получава сигнал, че мерките на пункта са занижени и често се пренебрегват. Неделя следобед той и Стефан Петров от сайта Искра.бг отиват до границата, за да проверят дали наистина е така.

ГКПП "Малко Търново"
ГКПП „Малко Търново“

Подаденият сигнал до ОЗБГ се оказва верен. Не се проверят всички, влизащи в Родината ни, а термокамера предстои да бъде поставена. Не става ясно и къде точно ще бъде монтирана, но местоположението на термокамерата е изключително важно за правилното отчитане на температурата на всеки приходящ.

Според служител на пункта, пожелал анонимност, мерките се спазват стриктно и се измерва температурата на всеки един човек, на когото в паспорта му видят, че идва от рискова дестинация. Има и обособено помещение, в което се изолира пристигащ пътник със съмнение, че е заразен. Измерването на температурата се извършва от представител на Регионална здравна инспекция /РЗИ/ с електронен термометър.

Не получихме отговор на въпроса как се процедира ако на лице в паспорта му пише, че пътува от държава, която не е рискова, но е минал през такава страна. Реално служителите на митницата не могат да знаят откъде преминават хората и разчитат на тяхното самосъзнание да предоставят информация или доброволно да се подложат на измерване на температурата.

От ОЗБГ и Искра.бг апелираме да се предприемат по-строги мерки на всички ГКПП-та в България, ако вече не са приети:
да се измерва температурата на всеки един човек, който влиза в страната ни;
на пунктовете, на които предстои да бъдат поставени термокамери, те да бъдат монтирани на правилното място, а не да служат единствено да се отбие номерът, че е спазено изискването да има термокамера;
на пунктовете, на които има монтирани термокамери, да се провери дали са поставени на възможно най-подходящото място и при нужда да се промени местоположението им;
всички служители на ГКПП-тата, които имат досег с пристигащите, да носят маски, за да не бъдат заразени;
да бъдат пригодени по-големи помещения или да се вземат други превантивни мерки в случай, че има няколко пътуващи със съмнение за зараза:
на всяко ГКПП да има осигурен автомобил, който да извозва хора със съмнения за зараза до най-близкото населено място, където има възможност да бъдат прегледани от специалист, разполагащ с нужното оборудване.

Бъдете здрави!

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x