Летище или завод, общество или частник, законност или корупция

На 07 април 2022 г. на сесия на Общински съвет-Бургас се разгледа една по-специална докладна записка на кмета Димитър Николов. Тя е за „Изразяване предварително съгласие за продажбата на част от с.о. Индустриална зона Равнец по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на инвеститор, подал заявление за издаване на сертификат за клас А“. Написано по друг начин, бившето военно летище в Равнец ще бъде продадено и унищожено, а на негово място ще изникне завод за производство на зелен водород по метода на електролизата, чрез използване на енергия от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/. Накратко – завод за зелен водород.

Докладната беше много важна, защото казусът касае на само град Бургас, но и областта, че и държавата. От огромно значение е дали ще бъде построено карго летище с индустриална зона, завод за зелен водород или градинки и спортни игрища, защото имаше и такова предложение.

Община Бургас добре се беше подготвила да защити идеята за завода, защото не само кметът Димитър Николов се изказа няколко пъти, но представители на инвеститора също взеха думата. Предложението за завода беше яростно защитено и от общински съветници /от различни политически сили/, които се надпреварваха да блеснат пред общия им шеф Николов.

Това, от което се интересуват бургазлии, е „Кой стои зад този проект и кой би имал полза от него?“

От „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ решихме да направим проверка на юридическото лице, което е инвеститор, както и на някои други свързани лица. Инвестиционното намерение е заявено от „Бургас Хайдръджън“ ЕАД с ЕИК 206827852, което е дъщерно дружество на датската „Eurowind Energy“, но едноличен собственик на капитала на „Бургас Хайдръджън„ е „ЕУРА Енерджи“ АД с ЕИК 206748287.

Справка показва, че собственици на „ЕУРА Енерджи“ са няколко души, но един от тях е особено интересен. Това е небезизвестният бизнесмен Иво Прокопиев-Прокопи. Интернет изобилства от информация и всеки свободно може да се запознае с личността и дейността на Прокопи.

Друго име също остава незабелязано – Юри Катанов. Катанов и Прокопи са изключително близки, съдейки по съвместното им участие в няколко дружества. Катанов е и част от Националната контролна комисия на политическа партия „Да, България“.

Сериозни бизнесмени имат желание да инвестират огромна сума пари, получават завидна подкрепа от Община Бургас, част от местните общински съветници се борят със зъби и нокти да защитят проекта за завод, от който интерес има и Прокопи, а приетото решение на общинския съвет е оспорено от областния управител на област Бургас със заповед номер РД-09-13. Причината е, че според него то е НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО, като мотивите за оспорването са солидни и са изложени в няколко точки.

Относно казуса възникват много въпроси, но ще зададем няколко от тях:

1. Ще бъде ли запазено летището или ще бъде унищожено?
2. Чии интереси са приоритет на Община Бургас?
3. Прокопи има ли си Община?

Необходимо е да се мисли първо за обществото, а след това за частните интереси. От ОЗБГ сме на мнение, че трябва да бъде реализиран този проект, който ще донесе най-много приходи и позитиви за град Бургас и околностите.

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x