Международен ден за борба с корупцията!

Международният ден за борба с корупцията се отбелязва всяка година на 09 декември от 2004 г. до днес.

На конференция, посветена на международния ден за борба с корупцията, от ООН са предоставили данни, че ежегодно по света се раздават подкупи в размер на около два трилиона лева.

Едно от най-големите предизвикателства от много поколения насам, пред които са изправени държавите, е корупцията. Тя застрашава просперитета, стабилността и нормалното съществуване на хората по целия свят.

Корупцията е сложно социално, политическо и икономическо явление, което засяга всички страни. Тя оказва отрицателно въздействие върху всеки аспект на обществото и е дълбоко свързана с конфликтите и нестабилността. Предотвратяването на корупцията, насърчаването на прозрачността и укрепването на институциите е от решаващо значение.

Международният ден за борба с корупцията има за цел да подчертае жизненоважната връзка между борбата с корупцията и постигането на сигурност и развитие. В основата му седи идеята, че борбата с това престъпление е право и отговорност на всеки и че само чрез сътрудничество и участие на всеки човек и институция можем да преодолеем отрицателното му въздействие.

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x