Надписът на хотел „България“

Помните ли казуса с хотел „България“ в Бургас?

Собствениците на хотела /братът на Весела Лечева и синът й/ искаха да унищожат градинката до него, за да направят подземен паркинг. Представиха някакъв план, от който се вижда, че се изсичат огромните дървета на десетки години, не показаха концесионния договор, за да видим при какви условия Община Бургас ще им позволи да направят подземен паркинг, има и други „нередности“, и една от тях е свързана с трите снимки.

На първата снимка е хотел „България“ през 80-те години. Вижда се надписът ХОТЕЛ БЪЛГАРИЯ, който е изписан на български език. Втората снимка е от миналата година и се вижда как надписът е на чужд език. Третата снимка показва как би изглеждал надписът, но на български език.

Хотел „България“ има три надписа: един на входа и два на покрива. Още преди около 40 години надписът на входа е бил на български език, но идват „български“ бизнесмени и веднага правят трите надписа на друг език. ЗАЩО? Защо поне единият надпис на покрива не е на български език, защо е нужно този символ на българския град Бургас да има надписи на чужд език, защо заменят родния ни прекрасен език с чужд?

Собствениците на хотела вероятно не са се отказали от намерението си за подземен паркинг. Предния път ОЗБГ и граждани на Бургас се опълчихме срещу тази наглост и засега унищожаването на градинката е спряно, но ще дойде момент, когато вероятно ще поискат отново да си прокарат намеренията.

Ако искат да правят подземен паркинг трябва градинката и дърветата да бъдат запазени, да представят инвестиционен план, който да се одобри от бургазлии, да покажат концесионния договор, за да сме сигурни, че това което казват ще го направят наистина, а не да покажат едно и в договора да пише друго. Всичко това трябва да бъде направено по време на обществено обсъждане, за да са запознати всички бургазлии какво предстои и да могат да се изкажат по казуса. Всичко трябва да е обществено достояние, да няма дребен шрифт и да бъде защитен както интересът на инвеститорите, така и този на Общината, и на жителите на град Бургас.

Не на последно място, хотелът трябва да има надпис на български език. Поне единият от надписите на покрива да го сменят с такъв на български език. Родният ни език трябва да се уважава, както и този символ на града ни. Бизнесмени, които не проявяват подобно уважение, ние не трябва да се съобразяваме с тях и не трябва да им позволяваме да си прокарват намеренията.

Вижте разликата между надписа на български език и този на чужд. Колко по-добре изглежда родният ни език и как БЪЛГАРИЯ стои гордо и величествено!

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x