Обществено обсъждане за подземен паркинг

Преди няколко дни в сайта на Община Бургас се появява тази новина:

„След основния ремонт на хотел „България“, който е една от знаковите архитектурни забележителности в Бургас, неговият нов собственик представи пред общинската администрация инвестиционно намерение за изграждане на подземен паркинг и благоустрояване на околното пространство със собствени средства. По този начин могат да бъдат задоволени актуални обществени потребности без влагане на публичен финансов ресурс.

Към момента, в резултат от инвестиционната инициатива на собственика, е извършена цялостна реконструкция на хотела. Той е с площ от близо 18 000 кв.м. Легловата му база и обслужващи обекти генерират сериозен пешеходен и автомобилен пътникопоток. Предвид централното местоположението на сградата и факта, че от север и запад са разположени основни пешеходни улици, а от изток други имоти, транспортното обслужване към хотелската част е силно затруднено. Това е констатирано и отчетено още преди десетилетие с изготвянето на цялостната концепция за реконструкция на пешеходните зони на гр. Бургас.

Към момента е изготвен идеен проект за подземен паркинг, който доказва параметрите на бъдещата инициатива. С инвестиционното намерение е разгледано и околното пространство, за което е направено предложение да се облагороди, като архитектурно се обвърже с характеристиките на главните пешеходни улици „Александровска“ и „Богориди“. За имота, предвиден за озеленяване, където понастоящем е разположена градинката между хотела и Часовника, се предлага внасяне на допълнителна едроразмерна растителност, а настилките да бъдат подменени, за да са в унисон с общата визия на прилежащите пешеходни зони.

Според идейното решение възможният паркинг за 100 автомобила е ситуиран подземно в пространството източно и северно от сградата на хотел „България“, като транспортният достъп до него се запазва от ул. „Митрополит Симеон“. Чрез рампа, максимално отдалечена от пешеходната зона, може да бъде осъществена връзката към паркинга.

След извършени подробни хидрогеоложки проучвания в територията е констатирано, че е възможно изграждане на такова съоръжение само на едно подземно ниво и това е отчетено в инвестиционното намерение.

Реализирането на предложения проект може да стартира след одобряване на подробен устройствен план от местния парламент, въз основа на който да бъде учредено право на строеж на инвеститора за изграждане на подземен паркинг, благоустрояване и озеленяване на терена в близост, като част от общата концепция за реконструкция на пешеходните зони на града.

На предстоящото обществено обсъждане за представяне на проекта заинтересованите страни – граждани и гости на града, могат да научат повече за инициативата, както и да изразят своето мнение и възгледи за развитие на разглежданата територия. Предвид епидемиологичната обстановка, то ще се проведе онлайн в интернет. За участие можете да се запишете след заявка на следния мейл: urumova@bulgaria-hotel.com. За запитвания по телефона – 0884 195 455, Таня Урумова.

Самото обсъждане ще се проведе този петък от 11:00 ч. Ако желаещите да участват са много, ще бъде направена втора сесия от 12:00 ч. Организаторът има ангажимент да разпрати линкове към платформата, където ще се проведе онлайн обсъждането.“

Днес в  онлайн обсъждането се включиха около 80 души, като поради технически проблем имаше и такива, които не бяха допуснати. От всички участници малцина имаха възможността да се изкажат. Това бяха представители на Общината, на инвеститора, трима общински съветници от БСП и няколко граждани.

ОЗБГ също взе участие, но не ни беше дадена думата. Според нас това беше направено умишлено, както и умишлено не бе дадена думата на повече граждани, някои от които са обществени личности и се борят за по-добър живот в Бургас.

Имаше важни въпроси, които не бяха зададени, а на други не бе отговорено адекватно. Обсъждането беше едно фиаско, но от ОЗБГ няма да допуснем поредното ощетяване на бургазлии. Има много неясноти около проекта и ще се борим да не бъде реализиран.

От ОЗБГ сме на мнение, че паркингът се прави да обслужва интересите на казиното, също така градинката няма да бъде възстановена изцяло, не е ясно и какво ще заплати инвеститорът на община Бургас за концесията, както и други факти, които ни смущават.

След обсъждането имаше много недоволни, а група бургазлии се обединиха и ще стартират подписка срещу осъществяването на проекта. ОЗБГ ще подкрепи тази дейност и всяка друга, която е против реализация на този спорен проект, който не се знае във времето по какъв начин ще ощети бургазлии.

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x