Опасни рибарски мрежи

Преди известно време до „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ беше изпратен сигнал за поставена рибарска мрежа в Черно море в непосредствена близост до брега. Мрежата била около 200 метра дълга с ширина около 1,5 м. Била е поставена пред Чайкина скала в Ахтопол. Разпъната на това място мрежата създава предпоставка за злополука с плавателно средство или с човек, който е решил да влезе в морето.

За щастие е нямало инцидент, но друг човек не е имал този късмет и се е удавил. Това се случва на 25 август 2023 г. в Несебър. Младият мъж е бил употребил алкохол, скача в морето, но се оплита в рибарска мрежа и се дави. Тук мрежата е била поставена в непосредствена близост до кейова стена.

За да се спасят човешки животи, но и да не окаже пагубно влияние върху рибарския бизнес, са нужни промени в закони, наредби и заповеди. С промените ще се регламентира разполагането на рибарски мрежи, което не трябва да е в близост до брега, не трябва да е до пристанища, до устието на реки и т.н.

В Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/ и в актуалната заповед на министъра на земеделието и храните с номер РД 09-89/03.02.2022 г. е упоменато при какви условия се извършва и стопанският риболов /риболов с рибарски мрежи/, както и къде може/не може да се риболува с мрежи.

Необходимо е да се обединят отговорните институции и да се направи карта на колко метра от брега е забранено да се поставят мрежи, на какво разстояние от пристанища и лодкостоянки да не се разполагат мрежи, в кои зони, където има плажуващи, водни атракциони и други подобни, също да не се поставят мрежи, в близост до фарове и светещи навигационни знаци да не се разпъват мрежи и т.н. Също така в картата да бъдат отбелязани и местата, където могат да се разпъват рибарските мрежи. Всичко това да бъде отбелязано с точни джипиес координати и добре описано, за да не се тълкува многозначно. Тази карта да е валидна целогодишно и ако е необходимо да се вкара в закона или в наредба, а не да е под формата на заповед на министър.

ОЗБГ ще отправи предложение и ще съдейства за точното регламентиране на местата, където ще може и където ще е забранено да се поставят рибарски мрежи. Това ще предотврати инциденти, респективно повече животи ще бъдат спасени.

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x