Случаят с кмета на село Манолич Белгин Кадиш

Помните ли случая със служители на ИАРА и кмета на село Манолич Белгин Кадиш?

За тези, които не са запознати, началото на юни при проверка на язовир Камчия, служители на ИАРА хващат бракониер с рибарски мрежи и риба, която току-що е извадил от язовира. Единият от служителите на ИАРА е и част от ОЗБГ – Стефан Петров.

Бракониерът се представя като братовчед на кмета на село Манолич, а другият, който го чакал на брега, бил синът на кмета и работи като полицай в Сунгурларе. Кметът на село Манолич се казва Белгин Кадиш и е от ДПС. Близък е и с Мустафа Карадайъ.
В информационния сайт Искра.бг има статия от 10 юни 2023 г. относно случая. Статията е със заглавие „Опитал ли е кметът на Манолич да прикрие заловен от служители на ИАРА бракониер?“, но оттогава случаят има развитие.

Вместо кметът Кадиш да порицае нарушителя, той започнал да се държи агресивно със служителите на ИАРА. Обиждал ги, удрял ги, заплашвал ги, парадирал, че познава съдии, прокурори, полицаи и нищо нямало да стане и актът щял да падне, казал че кметът на Бургас Димитър Николов щял да се заеме с тях, да ги уволни и т.н. Въпреки провокациите и нападките, те си свършили работата и съставили акт на нарушителя.

В групи на село Манолич и Сунгурларе има публикация за случая, а коментарите показват отношението на хората към кмета на Манолич и сина му. Запознати споделят интересни подробности за тях двамата.

Разбира се случаят не приключва с това, а след броени дни има входирана докладна записка до директора на ИАРА, изпратен е сигнал до Вътрешна сигурност на МВР, до ДАНС и до Антикорупционната комисия към парламента. Институциите извършили проверки и към днешна дата материалите за сина на кмета са предадени в Окръжна прокуратура, а за кмета са предадени на Районна прокуратура. Вече от тях зависи какво ще се случи и дали ще прекратят случаите или ще се стигне до съд.

Поведението на Белгин Кадиш е недопустимо най-малкото, защото е кмет, а синът му е държавен служител. Вместо да се държи подобаващо, той решил по „мутренски“ да си реши проблема, но този път не случил на човек. С поведението си излага не само себе си, но и партията, която представлява – ДПС. Дали ДПС ще предприеме мерки спрямо него за уронения й престиж не можем да кажем, но е желателно от ДПС да се замислят дали да продължават да го подкрепят и да му гласуват доверие.

Наше лично мнение е, че Белгин Кадиш не трябва да бъде подкрепен от ДПС като кандидат за кмет на предстоящите избори, а и доверието от него трябва да бъде снето от ДПС, за да не продължи да излага и замесва в скандали партията.

Времето ще покаже и дали институциите ще се огънат пред Кадиш и неговите познанства или ще си свършат работата некорупционно, безпристрастно, законово и морално.

На снимката са кметът на село Манолич Белгин Кадиш /вляво/ и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ /вдясно/.

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x