Отрязани дървета край „Кроношпан“

ОЗБГ получи сигнал за отрязани дървета край оградата на „Кроношпан“ – Бургас.

Проверка на място установи, че наистина се отрязани около 40 дървета. Те бяха част от т.нар. „зелен пояс“, който опасваше „Кроношпан“. Причината и извършителят засега са неизвестни, но ОЗБГ изпрати запитване до няколко институции. Въпросите в запитването са:

1. Кога и от кого се е извършила експертизата по състоянието на дърветата?
2. Кой е отговорен за поддръжката на дърветата /подрязване на короните, както и отстраняването на изсъхналите клони/?
3. Твърдението, че дърветата са били в лошо състояние и опасни, единствен мотив ли е да бъдат изсечени или изграждането на защитната ограда е причина за сечта?
4. Може ли да се гарантира изграждането на плътен „зелен пояс“ по изискване в пакета препоръки на МОСВ и РИОСВ чрез засаждане на по-голям брой отраснали дървета по цялото продължение на защитното съоръжение, тъй като засадените до момента са практически нефункционални?
5. Как ще се съгласува изграждането на „зеления пояс“ с твърдението, че отсечката към паркинга на строителния хипермаркет е със статут на „път“ и отстоянието на дърветата няма да е достатъчно, съответно съществува очевидно противоречие?
6. Молим да ни бъдат предоставени официални документи, че заводът има за задължение да изгради зелен пояс, както беше предписано по препоръки от страна на „Министерството на околната среда и водите“ .
7. Очакваме да получим своевременен отговор къде може да се запознаем с одобрения проект за изграждане на зелен пояс.

Запитването беше подкрепено от обществената личност Мирослава Бачева, журналистката Стиляна Божидарова и Стоян Грозев, който е председател на „Инициативен комитет за пречистване на въздуха в град Бургас“

Очакваме отговор от институциите и изясняване на ситуацията, която засяга всички жители на град Бургас.

 

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x