Отворено писмо 2

На 19 април 2022 г. бяха изпратени становища от Анна Натова – Генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ /ДППИ/ и от Николай Апостолов – Председател на „Българска морска пилотска асоциация“ /БМПА/. Те са относно отвореното писмо на ОЗБГ от 18 април 2022 г. С двата документа може да се запознаете ТУК и ТУК.

Във връзка с двете становища, от ОЗБГ изпратихме второ отворено писмо:

„Уважаеми дами и господа,

На 19 април 2022 г. бяха разпространени, до всички Вас, становища от Анна Натова – Генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ /ДППИ/ и от Николай Апостолов – Председател на „Българска морска пилотска асоциация“ /БМПА/. Документите получихте относно отвореното писмо на ОЗБГ от 18 април 2022 г.

Във връзка със становищата, от ОЗБГ желаем да направим следните коментари, които са провокирани от писанията на г-жа Натова и г-н Апостолов:

1. Г-н Апостолов, във Вашето становище място намира и следният текст, който гласи, че искате корабно място 10 и част от корабно място 11 да бъдат включени в обхвата на зоната за обществен достъп. Той е подкрепен и от г-жа Натова, видно от нейното становище.
Уважаеми г-жо Натова и г-н Апостолов, явно или Вие, или ние от ОЗБГ, сме били на друга среща, защото много ясно си спомняме как предложихме обхватът на обществената зона да е до 9-то корабно място включително и към края на срещата лично кметът на град Бургас г-н Димитър Николов потвърди, че това е удачен вариант да се постигне баланс между интересите на всички заинтересовани страни: държава, община, бизнес и общество.
Срещата приключи с това, че всички участници се обединихме около това предложение, което беше прието единодушно и без коментари. Сега, дни по-късно, Вие изпращате становища, които противоречат на общото съгласие от срещата, провела се на 08.04.2022 г. в МТС.
Не сме наясно с причината, поради която си променяте позицията, не сме наясно и как точно ден /почти по едно и също време/ след отвореното писмо на ОЗБГ двете становища бяха изпратени, не сме наясно и защо двете становища са еднакви по смисъл, че и по част от съдържание, но те ни навеждат на мисълта, че има колаборация между ДППИ в лицето на г-жа Натова и БМПА в лицето на г-н Апостолов.
Според нас, тази евентуална колаборация, не е качествена и има за цел да обслужва определени лични икономически интереси – както такива, свързани с пристанищна дейност, така и свързани с обществената зона. Тоест, облагодетелствани ще бъдат определени търговци, но за сметка на държавата, общината, бизнеса и обществото.

2. Г-жо Натова, в Генералния план силозите, които така настоятелно искате да бъдат включени в обществената зона, не са предвидени. Те вероятно ще се превърнат в градинка, театър, хотел или нещо друго подобно и също не толкова смислено, но това е наше мнение и не обвързваме никой с него. Времето ще покаже каква ще бъде съдбата на силозите, които са частна собственост, но построени върху държавна територия.

3. Г-жо Натова, изпратихме Ви имейл, с който желаем да получим протокол от срещата, провела се на 08.04.2022 г. в МТС, както и да бъде изпратен на участниците в нея. Вярваме, че всички ще получим този протокол, в който вярно е отразено как е преминала срещата и какво общо решение е взето.

4. Привкусът за обслужване на определени интереси не само остава, но и се засилва. Предстои да разберем дали тези интереси ще бъдат още по-качествено обгрижени, а държавата ощетена или разумът ще надделее и печеливши ще бъдат всички заинтересовани страни.

Бъдете здрави и обществено отговорни!

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x