ОЗБГ на ГКПП „Капитан Андреево“

Дойдохме, видяхме, победихме!

Граничният контролно-пропускателен пункт /ГКПП/ „Капитан Андреево“ е сред най-големите в света по брой пътници и количество товари, преминаващи през него. Според данни от 2008 година той е вторият по натовареност сухопътен граничен пункт в света и най-натовареният в Европа. През него преминават както леки коли и автобуси, така и тежкотоварни автомобили.

Наскоро избухна скандал с фирма „Евролаб 2011“. Преди броени дни председателят на Антикорупционната комисия в Народното събрание Михал Камбарев описа ситуацията – ГКПП „Капитан Андреево“ не е просто граница на България, но и външна на Европейския съюз, тоест целият внос на зеленчуци за Германия от Турция, например, преминава през частна фирма, която, в една стая без камери, решава дали да минете. Той твърди, че през изминалите 10 години фитосанитарният контрол на границата е при едни и същи хора, макар и при 2 различни юридически лица. По груби изчисления, направени на базата на таксите, които частната фирма събира, от това държавата търпи загуби в размер на 200 млн. лева. Камбарев посочи още, че „Евролаб 2011“ взима такси за разтоварване – нужно действие, за да се направят лабораторните проби за животински и фитосанитарен контрол, на 3 места по 488 лева, а отчита по 60 лева към бюджета.

Следват натиск, заплахи и опит за подкупване на различни високопоставени държавни служители – министър, шеф на агенция и т.н. Заплашени биват и служители на различни институции, които работятя на пункта, но престъпниците удрят на камък и държавата си влиза в роля.

И така допреди няколко месеца, в продължение на 10 години, работата на пункта е вървяла гладко, защото са били погазвани законите, наредбите, имало е нарушения и корупцията е надделявала, и по този начин всичко е вървяла бързо и лесно. Сега обаче държавата си влиза в ролята, разкрива схемата и иска да предприеме действия, така че да върне реда и закона.

Човекът, който е направил най-много, за да се случват правилно нещата и всичко да бъде в ред, е Константин Бачийски. Няколко дена, след като Бачийски пристигна на ГКПП „Капитан Андреево“, се обърна към „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ дали можем да се включим за подобряването на дейността на пункта. От ОЗБГ веднага се отзовахме няколко човека.

Благодарение на Бачийски, ОЗБГ, наши съмишленици, както и със съдействието на определени държавни служители от различни институции, които искат да преборят корупцията и пунктът да заработи по законоустановения ред, ситуацията се подобри значително.

По време на престоя ни наблюдавахме работния процес на пункта дали протича по законоустновения начин и оказвахме съдействие при различни ситуации, възникнали по време на работата, както и при опити за външна намеса в дейността на служителите или опити да бъдат заплашвани. Имаше случаи и да предотвратим изкуствено съзадено напрежение от чуждестранните шофьори на тировете. Това напрежение беше инициирано от български граждани, които са служители в частна фирма, извършваща дейност на пункта.

След около 2 седмици престой на пункта, разликата е очевидна. Оттук нататък държавата поема контрола и трябва да продължи въведения от нас ред и законост. Тук корупцията беше победена и се захващаме със следващия казус, докато не изчистим България от корупцията и от корумпираните боклуци!

Дойдохме, видяхме, победихме!

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x