Път покрай Атанасовското езеро

Град Бургас разполага с едно прекрасно място, за което не се полагат достатъчно грижи. Това място е по брега на Южно Атанасовско езеро, а земята е държавна собственост. Мястото е богато на флора и фауна, и е хабитат на много птици, някои от които са включени в „Червената книга“. Полагането на грижи за този район, както и за площите около него, е изключително важно.

През годините е оформен черен път, който дава възможност за придвижване както пеша, така и с лек автомобил, и да се обслужват зоните. Голямо превозно средство не може да премине, защото пътят е тесен и неравен.

За съжаление се случват и неприятни инциденти. През август 2021 год. автомобил на Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ се обръща в канала до пътя. Пострадали няма, а щетите са само материални.

Обърнатият автомобил на БДЗП
Обърнатият автомобил на БДЗП

Преди броени дни имаше пожар, който обхвана не малка площ. Пострада както флората, така и фауната. Пожарникарите се справиха бързо и адекватно с огнената стихия, но все пак бяха забавени. Причината е, че пътят не позволява да премине голям пожарен автомобил, а само от по-малките и поради това гасенето на огъня е станало по-бавно.

На следните снимки сме показали част от изгорелите площи:

До тези прекрасни и богати на живот места се минава по два пътя – ляв и десен. Двата пътя започват от малък асфалтиран паркинг, до който се стига безпроблемно по асфалтов път:

Двата пътя
Двата пътя

На следната снимка, с жълта линия, са показани двата пътя от началото им до края им, като десният път върви успоредно до канала, който е известен и като буфер за сладка вода и в, който канал се е обърнала колата на БДЗП:

Двата пътя
Двата пътя

Двата пътя се нуждаят от рехабилитация: заравняване на неравностите; насипване с чакъл и утъпкване на определени места; разширяване на пътя на определени места; кастрене на растителността от двете страни на пътищата, където се налага. Не е необходимо да се изгражда асфалтов път или да се прави огромен и скъп ремонт, но е необходимо подобряване на условията за безопасното преминаване по пътищата.

Пътищата е нужно да бъдат оправени, за да:
– може при нужда пожарни автомобили да преминават безпроблемно;
– автомобили на други институции също да преминават безпроблемно при необходимост;
– при наличие на бракониери, тяхното залавяне ще се осъществи по-бързо и лесно;
– хората и сдруженията, които полагат грижи за флората и фауната, също да могат да преминават безпроблемно с автомобили.

От ОЗБГ изпратихме предложение до областния управител на област Бургас да бъдат оправени двата пътя. С ремонта им възможността за по-доброто опазване на флората и фауната в тези райони се увеличава многократно. Разчитаме на областния управител, че няма да остане безучастен към този проблем и ще предприеме мерки за своевременното му и качествено отстраняване.

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x