Пенсионерка успя да осъди Община Бургас за над 11 000 лева

Възрастна жена успя да осъди Община Бургас за сумата от над 11 000 лева, благодарение на ОЗБГ. Тя е счупила крака си заради неравност на неосветен участък в бургаски квартал. След инцидента Елена се е обърнала към ОЗБГ за помощ и съдействие. От родолюбивата организацията са осигурили на пенсионерката адвокат и през целия съдебен процес са били до нея и са я подкрепяли.

Инцидентът е станал на 31 октомври 2019 година в к-с „Изгрев“ в морския град. Тя и съпругът й са се прибирали по тъмно, при което той се спънал в дупка на пешеходна пътека и падайки е повлякъл жена си, с която се държали подръка и така тя счупила крака си. По план мястото е отредено за пешеходна пътека и потърпевшата е споделила, че точно този участък е неосветен и тя винаги си е носила фенерче с нея, но този път го забравила.

След злополуката възрастната жена е претърпяла операция и е била на легло над половин година. През това време с грижите за нея били ангажирани близките й. Тя е разказала пред съда, че заради травмата е претърпяла операция на крака и е било нужно много време да се възстанови.

На 24 юни тази година Окръжен съд – Бургас е потвърдил решението на Районен съд – Бургас, с което последният е осъдил Община Бургас да заплати обезщетение за неимуществени вреди в размер на 10 000 лв., изразяващи се в претърпени болки и страдания в резултат от счупване на горния край на левия крак. Отделно трябва да плати и сумата от 1780 лева, която е обезщетение за имуществени вреди, представляващи заплатени от ищцата разходи за оперативно лечение, които са настъпили в резултат на спъване и падане поради дупка в уличната настилка.

Бургаският районен съд е анализирал подробно и задълбочено събраните по делото доказателства. Състоянието на пътната настилка е било проверено от експерт, който е заявил, че в това й състояние е предпоставка за настъпване на инциденти в тъмната част на денонощието, защото няма видимост на неравностите. Съдът е приел, че въз основа на събраните доказателства – медицински документи, заключение на съдебно-медицинската експертиза /СМЕ/ и свидетелски показания, ищцата е претърпяла продължителни болки и страдания.

В РЕШЕНИЕ № 260384/01.03.2021 г., гр. Бургас въззивният съд коментира, че БРС е обсъдил подробно показанията на свидетелите, СМЕ и медицинската документация, които доказателства в съвкупността си и според настоящия въззивен съдебен състав изцяло подкрепят и обосновават извода на Районния съд.

След проведената битка за справедливост от страна на ОЗБГ, още едно добро дело беше записано в актива ни.

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x