Премахване на паметник „Альоша“

От ОЗБГ входирахме предложение до Общинския съвет на град Бургас, което гласи следното:

„Уважаеми дами и господа Общински съветници,
Това, което се случи в Украйна и продължава да се случва, има негативни последици и за България, и ние не трябва да оставаме безучастни.
Неведнъж е повдиган въпросът за паметника на Съветската армия, известен и като „Альоша“, който се намира в центъра на град Бургас.
Това грозилище се извисява 70 години на площада и се е превърнало в някакъв руски символ. От ОЗБГ считаме, че е време тази рускопоклонническа статуя да бъде демонтирана или преместена на друго място, но по-далеч от центъра на града и предлагаме това да бъде направено колкото се може по-скоро.
На нейно място да бъде издигнат паметник на заслужил българин, а не на чужденец. Левски, Вазов, Ботев, Райна Княгиня, цар Симеон I, кап. Списаревски и т.н. са много по-достойни и подходящи да заемат мястото на руската статуя.“

Очакваме решението на общинския съвет.

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
1 Коментар
Най-нови Най-стари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Марин Пройков
Марин Пройков
16 октомври 2022 19:35

Поздравления за инициативата!
Препоръчвам ви да организирате информационна кампания, подписка и тест на бургаските граждани, какъв процент знаят къде в града са паметниците на Левски, Ботев, Вазов, на българския войн… Естествено, всеки знае къде е паметника на съветския воин. А и нека сравним неговия монумент със скромните бюстове на българските герои.

1
0
Какво мислите, моля коментирайте.x