Сливенска митрополия и рибарското селище

Казусът с рибарското селище край Бургас /за някои по-известно като „Ченгене скеле“/ вместо да се разрешава се задълбочава. Оказва се, че проблемите са много повече от привидното. Там има незаконни постройки върху плажната ивица, а отговорните институции продължават да бездействат по тези и други въпроси.

Един от големите проблеми в рибарското селище е свързан с къщата на Радостина Живкова Димитрова. Тя я е закупила от човек на име Васил Василев през 2017 година.

Радостина Живкова
Радостина Живкова

Тогава се е запознала и с хората, които са собственици на бившата школа за подготовка на водолази. На сушата е изтеглен кораб, който е бил преустроен за база и се казва „Виолета“. Благодарение на собствениците на бившата школа там е бил поставен портал, с който се е ограничавал достъпът до имота за моторни превозни средства, каравани, кемпери и други, защото на мястото постоянно са идвали хора, които са оставали да нощуват с дни и са оставяли след себе си безброй боклуци, извършвали са и незаконна сеч. Всички тези факти Радостина Димитрова описва много подробно в свое писмо, изпратено до Сливенската митрополия и Епархийския съвет, защото тя е собственик на терена.

Корабът "Виолета"
Корабът „Виолета“. Снимка: ОЗБГ

Радостина Димитрова обяснява, че този портал е бил премахнат от представители на общината и полицията и на неговото премахване е присъствал човек на име Димитър Янчев–Брадата, който се представял за представител на Сливенската митрополия. Радостина е изчакала Димитър Янчев, за да разговаря с него. По нейни твърдения тогава той й е казал следното:

„Значи ти си пускала жалби в полицията, горското и по други институции?“

И в този момент, той лично ми обясни, че се явява като „кмет“ на рибарското селище и неговата дума трябва да се чува и изпълнява, тъй като цитирам:

„Нали знаеш кой е Бойко Борисов, нали знаеш, че Димитър Николов е негов човек, а аз съм човек на Димитър Николов и когато имаме проблеми си имаме бригада да ги разреши. От този момент се почуствах нарочена от него!“

След това катинарът на къщата на Радостина Димитрова е бил разбит, багажът й – изнесен, а тя и 20-годишният й син са били изхвърлени. Успяла е да се нанесе отново благодарение на собствениците на кораба „Виолета“, които стават нейни свидетели.

„Единственото съдействие и защита получих от „Организация за закрила за българските граждани“ /ОЗБГ/ в лицето на Стефан Петров. От тях разбрах, че към момента се води разследване за незаконните постройки на рибарското селище, които се продават и преотдават чрез сдружението на г-н Янчев – „Морски сговор“, пише още в писмото си Радостина Димитрова.

Така от Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/ се заемаме с казуса. Ние също изпратихме писмо до Сливенската митрополия. Оттам нататък има пълно „църковно“ мълчание, а проблемите продължават и до ден-днешен. Важно е да се отбележи, че докато казусът с терена на Сливенската митрополия е свързан с частни интереси, то казусите с рибарското селище обхващат различни интереси: частни, общински и държавни.

Действията и бездействията на Сливенската митрополия пораждат редица важни въпроси. Част от тях са:

1. С бездействието си Сливенска митрополия улеснява ли незаконосъобразните действия?
2. Сливенска митрополия скрива ли факти относно казуса с кораба и имотите, и чака ли някой друг да й свърши работата, справяйки се с проблемите?
3. Докога ще трупа негативи Сливенска митрополия, за да предприеме адекватни действия срещу това, което се случва?
4. Защо Радостина и ОЗБГ не получават отговор от Сливенска митрополия?
5. БПЦ наясно ли е с това, което се случва в Сливенска митрополия или и тя е част от „играта“?

Последният въпрос, касаещ Българската православна църква и по точно нейното ръководство, е особено важен, защото обществеността трябва да знае дали те са наясно какви са действията и бездействията на Сливенската митрополия в този случай и дали те са дали „зелена светлина“ за тях, или не са наясно какво се случва в техния апетитен имот в рибарското селище.

* * *

От ОЗБГ очакваме Българската православна църква да извърши проверка по случая и да предприеме всички необходими действия, за да възтържествува правдата и доброто име на църквата да не бъде опетнено, и да бъдат отрязани всички амбиции на частни лица да завземат територия, която не им принадлежи нито по право, нито по морал. Очакваме и отговорните институции да действат адекватно и да бъде защитен общественият интерес, а не този на определени лица.

Можете да се запознаете с още подробности около проблемите в рибарското селище ТУК и ТУК.

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x