В конфликт на интереси ли е изпълнителният директор на ИАРА Галин Николов?

До ОЗБГ беше изпратен сигнал относно предполагаем конфликт на интереси, засягащ и изпълнителния директор на ИАРА Галин Николов.

Според сигнала Галин Николов е в конфликт на интереси с неговия шурей /брат на съпругата му/ Аспарух Томов, защото Томов работи в пловдивския отдел на агенцията, тоест той е подчинен на Галин Николов, а чл.7, ал.2, т.1 от Закона за държавния служител гласи следното:

Чл. 7. (2) Не може да бъде назначавано за държавен служител лице, което:
1. би се оказало в йерархическа връзка на ръководство и контрол със съпруг или съпруга, с лице, с което е във фактическо съжителство, роднина по права линия без ограничения, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до четвърта степен включително.

Друго нарушение, според изпратената ни информация, което е извършено от Галин Николов и Аспарух Томов, е относно декларациите за имущество и интереси, които се подават пред КПКОНПИ. В декларациите и на двамата не било упоменато, че имат роднинска връзка.

Аспарух Томов
Аспарух Томов. Снимка: Фейсбук

От Искра.бг са сигнализирали КПКОНПИ да извърши проверка по получените данни, както и са изпратили заявление по ЗДОИ до Галин Николов да им предостави декларациите си за интереси за години 2017, 2018, 2019, 2020 и 2021.

Компетентните институции ще установят дали има извършени нарушения от изпълнителния директор на ИАРА Галин Николов и Аспарух Томов, и ако има какви санкции ще понесат виновните.

Не бъди безучастен, подай сигнал до ОЗБГ!

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x