Стартира събиране на подписи за спасението на летището в Равнец

Организатори на подписката са Бисер Русимов от „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ съмишленици. Зад инициативата застанаха военни офицери, пилоти, членове на аероклубове, граждани и учителят Христо Симеонов.

Проектът е на общественика Константин Бачийски и при реализирането му в град Бургас и региона ще се отворят много нови работни места, ще се генерират огромни печалби и ще нарасне авторитета на България на световно ниво.

Подписката в подкрепа на идеята бившата военна авиобаза в Равнец да се превърне в свободна безмитна зона с карго летище започна в Бургас. Пунктът, на който бургазлии могат изразят подкрепата си в следващите дни е до Часовника на ул. „Алеко Богориди“.

„Обръщаме се към всички хора, свързани с авиацията, въздушните спортове и авиобаза „Равнец“, както и към всички будни бургазлии, да подкрепят инициативата за запазване на летателните способности на летището“, апелира Константин Бачийски, автор на мащабния проект, наречен „Планът Бачийски“.

В началото на август общественикът представи една от точките в своя план, свързана с трансформацията на старото военно летище. Ключовият елемент в стратегията е съчетаването на свободна безмитна зона с карго летище. Според Бачийски това ще даде преимущество на Бургас в преговорите за привличане на инвеститори със свободни капитали от цял свят.

Подобна икономическа структура ще бъде без аналог в Югоизточна Европа.

Наскоро Община Бургас предложи свой проект за подробен устройствен план за индустриална зона в Равнец. От концепцията става ясно, че пистите на авиобазата ще бъдат превърнати в зони за спорт и зелени площи, а в нарушения на изискванията за отстояния в непосредствена близост до съоръжението се предвижда да бъдат изградени различни обекти.

Ако на своето заседание на 27 август Общинският съвет одобри проекта за ПУП в този му вид, икономическата зона в Равнец няма да може да обслужва самолетни полети и ще загуби основното си предимство в преговорите с потенциални капиталовложители.

Освен това няма да бъде изпълнено условието за запазване на функционалните възможности на съоръжението, което Министерският съвет постави при прехвърлянето на собствеността върху базата от държавата на Община Бургас.

Бисер Русимов и другите организатори на подписката имат за цел да изпратят ясно послание към общинските съветници да не лишават Бургас и региона от възможността да привлекат инвеститори от висок клас.

Инициативата в Бургас е продължение на започналата преди дни подписка сред жителите на Равнец. Желаещите да се присъединят като доброволци към каузата могат да се свържат с организаторите на тел. 0878 602 982 Бисер Русимов.

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
1 Коментар
Най-нови Най-стари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Нели
Нели
16 септември 2019 15:01

Да се спаси летището! РАВНЕЦ!

1
0
Какво мислите, моля коментирайте.x