Тихо хоро

    На 23.10.2016 г., от 11:00 часа в град Бургас, на площад „Тройката“, „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ организира играенето на тихо хоро.

    Събитието представляваше хора, които играха хоро каквото се вие във филма „Време разделно“. Хорото трябваше да продължи до 13:00, но приключи по-рано, заради слабия интерес. Очакваният брой хора беше около 100 души, а се събрахме много по-малко. По време на хорото имаше българско знаме, знамето на ОЗБГ и липсваше музикален съпровод.

    Бяха поканени всички граждани на Община Бургас както и представители на медиите. Идеите на хорото са:
– да повдигнем българския дух;
– да покажем, че българските традиции са живи и в град Бургас.

    Хорото беше напълно свободно и нямаше билети, такси и други подобни. Идеята е всяка седмица да се играе хоро, като с всеки път се събираме все повече и повече хора. Всяко следващо хоро ще бъде придружено с музика, тъпани, гайди, а може и всеки да се включи с носия. Целта е да стане традиция за града ни. Правим го за самите себе си, за града ни, за България!

avatar
1500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
bulg681Ник Recent comment authors
newest oldest
Ник
Guest
Ник

Преди няколко дена публикувах позитивен отзив за хорото,което се опитвате да възродите! Не го виждам.Защо?

Ник
Guest
Ник

Нямате на представа с какво се захващате! Ако успеете да възродите съботните и неделни хора на определено място…Нямам думи.Как това сплотява хората,как ги кара да се чувстват близки,умножава и засилва контактите,възражда националното,патриотизма,любовта към традициите! Само при тази мисъл ме залива топла вълна.Пренасям се в детството си,когато родителите ми ме извеждаха на “мерата”,където се изливаше целият град и се играеха хора и ръченици.Или в градският парк,където военният духов оркестър свиреше хора,патриотични маршове и друга музика. Успех в начинанията ви,здраве и Бог с вами!