Тихо хоро

    На 23.10.2016 г., от 11:00 часа в град Бургас, на площад „Тройката“, „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ организира играенето на тихо хоро.

    Събитието представляваше хора, които играха хоро каквото се вие във филма „Време разделно“. Хорото трябваше да продължи до 13:00, но приключи по-рано, заради слабия интерес. Очакваният брой хора беше около 100 души, а се събрахме много по-малко. По време на хорото имаше българско знаме, знамето на ОЗБГ и липсваше музикален съпровод.

    Бяха поканени всички граждани на Община Бургас както и представители на медиите. Идеите на хорото са:
– да повдигнем българския дух;
– да покажем, че българските традиции са живи и в град Бургас.

    Хорото беше напълно свободно и нямаше билети, такси и други подобни. Идеята е всяка седмица да се играе хоро, като с всеки път се събираме все повече и повече хора. Всяко следващо хоро ще бъде придружено с музика, тъпани, гайди, а може и всеки да се включи с носия. Целта е да стане традиция за града ни. Правим го за самите себе си, за града ни, за България!

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
3 Коментари
Най-нови Най-стари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Ник
Ник
17 ноември 2016 15:34

Преди няколко дена публикувах позитивен отзив за хорото,което се опитвате да възродите! Не го виждам.Защо?

Ник
Ник
14 ноември 2016 12:58

Нямате на представа с какво се захващате! Ако успеете да възродите съботните и неделни хора на определено място…Нямам думи.Как това сплотява хората,как ги кара да се чувстват близки,умножава и засилва контактите,възражда националното,патриотизма,любовта към традициите! Само при тази мисъл ме залива топла вълна.Пренасям се в детството си,когато родителите ми ме извеждаха на „мерата“,където се изливаше целият град и се играеха хора и ръченици.Или в градският парк,където военният духов оркестър свиреше хора,патриотични маршове и друга музика. Успех в начинанията ви,здраве и Бог с вами!

3
0
Какво мислите, моля коментирайте.x