Виновна ли е Община Бургас за смъртта на дете?

Няколко дни не спира да се публикува в медиите колко своевременна е била реакцията на Община Бургас и колко бързо е взела мерки след фаталния инцидент с двете удавени деца. Бисер Русимов от ОЗБГ разказа за случващото се и остави преценката на хората:

Още през 2018-та година – на 15-ти май заедно със Стефан Петров от ОЗБГ и Иво Иванов, докато спортувахме в Морската градина, забелязахме давеща се жена в края на мостика. Без да се замислим и тримата скочихме във водата, за да й помогнем, но Стефан Петров получи схващане и ситуацията се усложни. За огромно щастие и четиримата успяхме да излезем.

Още тогава от ОЗБГ видяхме един огромен пропуск и недоумяваме как досега никой не е предприел мерки за поставянето на спасителни съоръжения, които да помогнат на давещи се хора.

Една от емблемите на град Бургас, която се посещава целогодишно от граждани на града и туристи, а именно мостикът, намиращ се в Морската градина, е като книга за черна статистика. Само за няколко години там има не малко удавили се. Веднага след случая, в който тримата спасихме жената от удавяне, от името на ОЗБГ входирахме предложение за поставяне на спасителни пояси и камери за видеонаблюдение на мостика. Документът не успя да стигне даже и до обсъждане на сесия на общинския съвет и беше отхвърлен още на комисиите. Една година по-късно спасителни пояси няма, а жертвите и черният списък нарастват. В списъка влиза и английски турист, който пада от горепосоченото място и се удавя пред очите на семейството си, докато те са правили опити да намерят спасително средство, което да му хвърлят, за да се спаси.

Чашата преля и Бисер Русимов реши да предприеме друг подход като на 24.04.2020-та година внесе ново искане, но този път го направи още по-настоятелно. В него бяха посочени само пояси, въжета и кутии за съхранение. Целта беше да не се утежнява бюджетът на Общината, а и за по-бързо изпълнение на проекта.

Бяха посочени 2 пояса – по един в двата края на мостика. За голямо щастие искането беше подкрепено от всички комисии. Общинският съветник Георги Събев, който е и член в една от комисиите, сподели, че поставянето на поясите е абсолютно задължително и по негова препоръка това трябва да стане на поне 4 места на мостика:

Щастието не трае дълго! Два месеца след приемането на искането на 07.06.2020 година 2 момчета, след скок от мостика, губят живота си, а едно е спасено благодарение на друго момче – очевидец, който е проявил храброст и благодарение на трезвата си преценка успял да дотича до другия край на мостика и да извади единствения монтиран преди дни пояс, и да го хвърли на давещото се момче.

След интервю, проведено с момчето-герой, то споменава как другото момче потъва пред очите му, а едното успява да се хване за спасителното средство. Гмурка се, за да го извади, но тъмните и бурни води отнасят тялото. Според младежа е ставало въпрос за няколко секунди разлика и ако е имало още един пояс, както е посочено в искането, и неговият живот щеше да бъде спасен.

На следващия ден след инцидента Община Бургас излезе със светкавична реакция, като постави втори пояс и допълнително видеонаблюдение. Кой има вина за смъртта на второто момче и дали всичко е „след дъжд качулка“ оставям да прецените вие! Ние от ОЗБГ лично ще потърсим сметка – защо не са изпълнили искането и каква е причината след като е било подкрепено на всички комисии!

През май 2018 г. ОЗБГ входира предложение мостикът да бъде обезопасен с камери за видеонаблюдение, спасителни пояси с въжета, обръчи и добро осветление.

Отговорът на Община Бургас е бил почти неадекватен:

Ние искаме пояси и камери, те пишат за лакирани парапети… В отговора ясно пише също, че има видеонаблюдение по целия мостик – запомнете това изречение!

След това било изпратено отворено писмо. Поводът за написването му бил поредният инцидент. Отново обаче никой не обърнал внимание.

В началото на 2020-та година от ОЗБГ входирахме искане до Общински съвет Бургас, което беше подкрепено със становище на адвокат. Предложението беше одобрено на комисиите и оставаше общината да го изпълни. След известно време монтираха 1 пояс с въже. Мястото не беше това, което ние бяхме предложили, въжето беше по-късо от това, което написахме. Защо изпълниха половината от написаното, така и не ни стана ясно. Едно е повече от нула, но е по-малко от две!

Въпросите са:

1. Защо, при положение че има видеонаблюдение по целия мостик, се поставят още камери? (запомнихте изречението в началото, нали?)
2. Защо Общината не постави повече пояси и камери, както беше описано в предложенията от ОЗБГ, а първо постави един пояс и после (след инцидента) друг?
3. Защо Общината изчака да се случи инцидент с фатален край и тогава се „активизира“ и „обезопаси“ мостика и наложи други мерки?
4. Ако Общината си беше свършила работата както трябва, а не през пръсти, животът на едно дете щеше да бъде спасен. Кметът на Бургас Димитър Николов ще поеме ли вината за случилото се, ще има ли дисциплинарно уволнени служители, по какъв начин Общината ще измие частично вината от себе си за смъртта на детето?
5. В Община Бургас работят и мързеливи, и некомпетентни, и интелектуално скопени индивиди. Но кога разумните служители ще започнат да взимат под внимание адекватните предложения от граждани и организации? Кога Община Бургас ще започне наистина да взима под внимание предложенията, които ОЗБГ отправя, които ще спасят човешки животи и които ще са в полза на бургазлии, а и не само?

Създалата се неприятна ситуация е показателна за много неща, а цената на общинското безхаберие бе платена от две невинни деца. ОЗБГ счита, че Община Бургас има вина за смъртта на поне едното от двете деца и ще я държи отговорна за случилото се.

Русимов изтъкна, че кметът Николов е длъжен да направи публично изявление, да се извини както на родителите на децата, така и на бургазлии, както и да предприеме адекватни мерки срещу бъдещи подобни черни статистики.

Община Бургас трябва да започне истински да работи в полза на Бургас и бургазлии, а не само привидно. Или както беше написал непознат човек във Фейсбук: „Стига сте крали, стига сте рушили, стига сте ни убивали!“.

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x