Международен протест

Около 500 души се събраха на протеста срещу Стратегията за детето, промените в законите, свързани с нея и дейността на норвежката социална служба „Барневернет“. Протестът е част от международен протест, който се провежда в близо 20 страни от Европа и в над 30 града в България.

Организатор на протеста е бургаската група за борба срещу стратегията, а отговорник на днешното събитието е общественикът Бисер Русимов, който е част и от ОЗБГ. Други ключови имена за Бургас, които са част от ядрото, са Светлана Вътова, Деляна Казакова, Велина Павлова, Силвия Лячева, Калина Лячева. Участие взе и един от администраторите на националната група срещу Стратегията за детето – Женя Сидоренко.


Бисер Русимов от ОЗБГ

Текстът за събитието бе следният:

„На 07.09.2019 г. /събота/ ще се проведе МЕЖДУНАРОДЕН И НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ под надслов „Спрете идеологията на Барнервернет!“ /“Stop Barnervernet Ideology!“/.
В България протестът ще се състои почти във всички големи градове, като водещи ще бъдат тези пред консулствата на Норвегия в София и Варна. Очакваме международна протестна подкрепа от други държави. Град Бургас, като част от националната група против стратегията за детето, също ще се включи в протестните действия.
На 07.09.2019 г. пред Община Бургас ще започне мирно шествие с начален час 12:00. Шествието ще тръгне от общината по улица „Алеко Богороди“ до „Гъбката“, оттам отново ще се спуснем по улица „Алеко Богороди“ до общината, след което ще продължим нагоре по улица „Александровска“ и ще завършим до храм свети „Свети Йоан Рилски“.
На протеста ще бъдат използвани мегафон, знамена, плакати, транспаранти, листовки и други атрибути, които са позволени от закона. Очакваният брой на хората е около 300 души и в това число влизат и децата.
Шествието в Бургас е организирано от бургаската група против Стратегията за детето. Бисер Русимов е част от нея, част от ОЗБГ и е отговорник за събитието.“ 

По-голяма част от присъстващите бяха родители, а някои от тях доведоха и децата си. Организаторите се погрижиха протестът да премине по план. Бяха раздадени балони, плакати, звукови атрибути, а тонколона с български патриотични песни огласяше площада пред сградата на общината.

Това е бургаското ядро, което се бори срещу приемането на стратегията и промените в законите, свързани с нея.

Бургазлии блокираха няколко важни пътни платна. Актът е символичен и продължи няколко минути, но при отхвърляне исканията на народа, ще продължат с блокирането на улици за по-дълго време, както и ще проявят гражданско неподчинение ако се наложи.

Това е най-многобройният протест в Бургас от години насам. Обществото показа, че няма да даде децата си на вредни НПО-та, че няма да склони глава пред родните управляващи, които обслужват чужди интереси и че ще се бори за опазването на децата си с всички възможни средства и по всички възможни начини!

Организаторите благодарят на Община Бургас и полицията за съдействието при организирането и протичането на протеста. Те очакват и другите институции да подкрепят българския народ, който се бори да опази децата си!

Спасението е в обединението!

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x