Обход за установяване на нарушители

Днес ОЗБГ и ЦРОО-Бургас направиха съвместен обход на част от бургаския язовир Мандра. Целта беше да се установят какви видове нарушения има и на кои места.

Особено внимание бе отделено на т.нар. Помпена станция, която се намира след ж.к. „Меден рудник“. Мястото представлява дига, върху която има път. Това е едно от предпочитаните от рибарите места, защото около станцията водите са по-топли и замръзват по-трудно. Освен това до мястото се стига с лек автомобил и е удобно за риболов.

С изненада видяхме, че имаше над 20 коли, които бяха на рибарите.

На дигата стояха около 30 човека, които ловяха риба. От тях единствено 4-5 бяха редовни, а всички други нарушаваха закона. Разбраха, че ги снимаме и малка групичка бързо си събра такъмите и си тръгна, но след това се върнаха, когато видяха, че си заминаваме.

Нарушенията бяха следните:

1. Ловене на риба с маломерни мрежени уреди тип „парашут“. В „Закон за рибарството и аквакултурите“ ясно е упоменато, че риболовът с този уред е забранен. За справка вижте чл.35, ал.1, т.7.
2. Ловене на риба с кука тип „тройка“ – чл.24, ал.2.

Кука тип "тройка"
Кука тип „тройка“

Риболовът с този вид кука не само е забранен, отнася се за косене /търмъчене/, но е и изключително жесток. С резки движения се издърпва куката и по пътя си закача рибите. Някои биват хванати, но и много от тях остават тежко ранени, дори разкъсани.

Любители на риболова коментират „своите колеги“, които използват този метод:

„Това не са хора, това са касапи!“

„Как биха се чувствали ако им откъснат някой крайник и ги хвърлят в гората.“

3. Улов над допустимите 3 килограма на човек – чл.24, ал.3.

Чувалът на господина вдясно дали тежи по-малко от 3 килограма? А другите мъже, които носеха кофи с риба и очевидно не им беше леко? Заниженият контрол им позволява да си набавят риба много над допустимите от закона количества.

Масово хората упрекват бракониерите с мрежи /т.нар. мрежари/, но и мнозина са убедени, че по-голяма вреда нанасят точно тези рибари, които ловят с „парашут“ и „тройки“. Те не са за пренебрегване, защото числеността им е внушителна, а недостатъчната и неадекватна намеса от страна на институциите, водят до безнаказаност и погроми над флора и фауна.

Нарушители:

ОЗБГ и ЦРОО-Бургас ще продължават с акциите и очакват отговорните институции да си вършат качествено и количествено работата. Ако не искат или не могат – ние ще ги стимулираме!

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x