Предложение за премахване на обекти

    ОЗБГ направи предложение, което адресира до Димитър Николов – кмет на Община Бургас, Вълчо Чолаков – областен управител на област Бургас, Таньо Атанасов – омбудсман на Община Бургас, Константин Луков – председател на Общински съвет – Бургас, Българска православна църква, бургаски медии и жителите на град Бургас.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ
от Организация за закрила на българските граждани (ОЗБГ)

    Уважаеми г-н Николов,

    Отправяме това предложение във връзка със събитие от 01.08.2016 г. в град Бургас. Справка във Второ РУП – Бургас ще изясни точния час на неприятната случка, както и подробности около нея.

    ОЗБГ получи информация, че пред обекти, предлагащи храна (дюнери, печени пилета, пици и други), намиращи се на ъгъла на булевардите „Стефан Стамболов и „Сан Стефано“ е имало сбиване между граждани и персонал от обектите. Следствие на побоя гражданите са приети в болница за изясняване на нараняванията им и евентуално лечение.

    През последните 5 години това не е първият подобен случай. Тези обекти са ставали свидетели на различни противообществени прояви. Вина за случващото се напрежение имат и самите обекти, поради факта, че същите работят и в ранните часове на денонощието. Това е предпоставка пред тях да се събират хора с различен статус, имащи за цел да си закупят храна, но вместо това, някои от клиентите, получават бой.

    Бургаски свободен университет е прекрасна сграда, която е един от символите на град Бургас, а на метри от нея е главната автобусна спирка на града ни. Пред БСУ има и църква с много хубава градина. Самото разположение на обектите е от значение, поради големия трафик на автомобили и хора. Двата булеварда са едни от значимите за град Бургас, защото през тях преминават официални гости на града, хора от цяла България и чужденци, които са дошли на почивка или бизнес посещение.

    На фона на модерния ни Университет, красивата църква и зеленина, са разположени обекти със спорни хигиенни условия, предлагащи храна. Тази локация на архитектурно неиздържаните обекти е неприемлива за голяма част от бургазлии, които се гордеем с номинацията „Най-добър град за живеене“.

    Не е приятно да се види лъскава сграда, църква, зеленина и до тях някакви отблъскващи „заведения“ за хранене. Да не говорим за виковете, които се носят от тях, видът на продавачите, рекламите и надписите. Всичко това е отвратително и не е приемливо да се намира точно на това възлово за града ни място.

    Във връзка с горенаписаното отправяме следните предложения:
– тези обекти за хранене  да бъдат премахнати;
– другите обекти, намиращи се до тези за хранене, също да бъдат премахнати;
– на тяхно място да се изгради едно или няколко от следните предложения: градинка, паметник на заслужил бургазлия или българин, да се поставят пейки и чешмичка или модерни рекламни пана с информация за града ни (културен афиш, туристическа информация и други),  малко кафене с обезопасен детски кът, което да отговаря на нужните за района визуални и морални норми.

    Обръщаме се и към Българска православна църква, защото по непотвърдена и неофициална засега информация, имотите върху, които са построени обектите за храна, са собственост на църквата, намираща се зад тях и отдаваща ги под наем.

    Най-малко от морална гледна точка не е правилно, в прекалена близост до българска църква, да има дюнери, фалафели и други подобни. Не е етично българска църква да бъде „омърсена“ от нискокачествени обекти, които изглеждат по този начин и предлагат храна със съмнителен произход.

    С приемането на нашите предложения ще се намалят противообществените прояви в района, ще се подобри визуалният вид на площите и не на последно място сме убедени, че жителите на град Бургас и туристите ще се чувстват по-комфортно сред малко кътче природа, отколкото сред викове и различни неприятни миризми.

Дата: 09.08.2016 г.                                                                                                                          С уважение: Христо Атанасов
гр. Бургас                                                                                                                                                                    Председател на ОЗБГ

Сподели публикацията:
guest
1 Коментар
Най-нови Най-стари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Илия Илиев
Илия Илиев
13 август 2016 16:25

Подкрепя идеята г-н Атанасов

1
0
Какво мислите, моля коментирайте.x