Пресконференция относно опасни товари на пристанище Бургас

Проведе се пресконференция в бургаския хотел „Бургас“. Темата беше опасните товари, които се съхраняват на територията на пристанище Бургас, концесионер на което е Кирил Домусчиев. Събитието бе организирано от общественика Димитър Найденов, а ОЗБГ също имаше свой представител.

Опасни товари
Опасни товари

Димитър Найденов е подал сигнали до няколко министерства да бъде извършена проверка дали са спазени всички процедури при изграждането на инсталацията.

Найденов уточни, че през 2017 година, тогавашният началник на РИОСВ-Бургас е обяснил, че за проекта за изграждане на инсталация за складиране и обработка на сярна киселина, не е нужно да се извършва Oценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/. По думите му директорът на РИОСВ-Бургас се е позовал на Приложение 2 към чл.93 от закона за опазване на околната среда и водите, където са описани дейностите, които не принадлежат към ОВОС. Точно по същото време се е подписало и разрешението за подпорния хотел на Алепу, който е поредният незаконен строеж по морето, каза общественикът.

От представителя на ОЗБГ бяха зададени следните въпроси:

1. Кой е бил директор през 2017 година на РИОСВ-Бургас?
2. Когато се изграждат тези резервоари, чия собственост е било пристанището?
3. В интернет пространството има информация, никой не може да каже дали е проверена, че ГЕРБ вървят с ДПС. Мислите ли, че в случая, ако се докаже нарушение, не само ГЕРБ, но и ДПС ще са виновни?

Димитър Найденов отговори:

„Директор на РИОСВ-Бургас през 2017 година е била г-жа Тонка Атанасова, която е разрешила, без ОВОС, подпорният хотел на Алепу. Пристанището по това време е било държавна собственост, отдадено на концесия на фирма, свързана с г-н Домусчиев. По официални данни и статистики, по времето на управлението на ГЕРБ, поставяха България на първо място по корупция в ЕС, което не е добър знак. Това вкарва под съмнение, дали подобни проекти са били извършени според закона, защото корупцията означава прикриване на незаконни действия, които в нормалните държави биха били установени и санкционирани. Не може да се строи нещо с десетки стаи и гледки към морето и да се обяснява, че това е подпорна стена, може да се обяснява, че е съвсем нормално да се складират опасни товари в центъра на града. Зад модела на ГЕРБ, винаги е личала дългата ръка на ДПС. Няма как да се има доверие на институциите по това време, при наличието на многобройните сигнали, които са установили фрапиращи нарушения“.

Сподели публикацията:
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x