Щастливи измамници – 2

    В първата част на разследването на Стефан Петров стана ясно кои са хората и каква им е схемата. Няколко дни след първата част с ОЗБГ се свърза и друго момиче, което е станало жертва на тази схема. Тя се казва Гери* и е от град Русе. Нейният случай е малко по-различен, но отново става въпрос за пари.

    Случай 1: Преди около 2 месеца във Фейсбук вижда обява за набиране на рекламни лица. Обявата я разглежда заедно с майка си**. В обявата пише, че искат снимки, кратко описание на кандидата, имена, адрес и телефонен номер. Кандидатства и забравя за обявата. Преди няколко седмици й звънят и й казват, че печели ваучер за 1800 лева, защото е една от одобрените. Ваучерът е за безплатно рекламиране, от страна на тези, които са публикували обявата, за срок от 5 години.

/* Гери не е истинското име на жената. Името е променено от съображения за сигурност. Към момента няма желание да застава пред камера, да дава интервю или да разкаже за случая.
** Майката на Гери също не желае да разказва за случая по какъвто и да било начин./

    Казват й че ще изпратят документи и трябва да заплати 9,99 лв за някаква такса, която е описана в документите. Гери получава документите, заплаща таксата, но нещо се усъмнява. Започва да търси информация за конкурса и фирмата, но нищо не намира. Фирмата отново е „Профимедия“ ЕООД. Продължава да търси и намира статията в интернет, която ОЗБГ беше написала и изпратила до медиите, и се свързва с нас. Разказа за случая и изпрати снимки.

    Пише „без загуба на време и пари“, но тези пари, които се заплащат за доставка на документите и парите, които се заплащат за самите документи, те не представляват загуба според организаторите на това, което организират – някаква схема.

    Новото тук е, че искат лични данни като изпращат декларация, която трябва да се попълни от одобрения кандидат. Момичето сигнализира, за да предпази други хора от това да си дават парите и да си предоставят личните данни.

   Случай 2: Няколко дни по-късно с нас се свърза и друг човек с име Антон (името е променено от съображения за сигурност). И на него са му изпратили документи от Happy Smile 2018. Документите са същите, както при Габи, но с една малка разлика – името и подписът са на друг човек:

Другата новост е единият от листите, който е от пакета с документи:

    Антон заплаща сумата от 24,99 лв., след това заплаща още една сума от 9,99 лв., която е за други документи. До този момент нито той, нито другите граждани са получили касов бон, фактура или друг заместващ документ за средствата, които са заплатили.

    Антон получава декларация и споразумение, но подписът вече е на „големия началник“ К. Кънев:

    В случая с Антон лъсва и продължението на схемата. Антон заплаща 9,99 лв., 24,99 лв., 9,99 лв., 9,99 лв. Цитирам без редакторска намеса текстът, който ми изпрати, с който обяснява защо е заплатил и за четвърти документ. Разбира се и за него не получава касов бон, фактура или друг документ.

„4тият ми е пратен защото съм избрал печалбата ми да се изплати по банков път и се очаквали много големи печалби от календара, а с превод по банков път държавата щяла да ми вземе 20% данък върху сумата и за това ми предлагат да взема парите на ръка. Не можаха да се сетят по-рано да ми го кажат това, а чак след изпращането на договора.“

    Също така се отмятат от условието и му казват, че ще изпращат евентуалните спечелени пари по начин, различен от този, който е пожелал Антон и тогава му изпращат четвъртия документ без да го попитат дали е съгласен.

    Другият проблем са институциите. Обикновеният българин им няма вяра, защото знае, че те работят против него, корумпирани са и вместо да му помогнат вероятността да си навлече още главоболия е много по-голяма. Поради тези причини хората нямат желание да си търсят правата, да се занимават с измамници или да предприемат каквито и да било други действия.

* * *

    Случай 3: Реших да изпратя материала, но се обади и друг човек от Бургас, който е попаднал на схемата. Той е заплатил всички пакети с документи и е получил следното:

И тук схемата е същата както при Антон, но няколко неща правят впечатление:

– има визуална промяна във вида на документа за одобрение. Новият документ е със стикер с номер, който придава по-голяма тежест;
– появява се линк към сайт;
– електронната поща е сменена, но фирмата е „Профимедия“
– звънели са му от следните номера: 0894704790; 0894746202 и Георги Иванов – 0887868877;
– подписът на Р. Коев е този:

    А това е подписът на Р. Коев от предните документи и веднага прави впечатление, че подписите са различни:

– печат има само на „Профимедия“. На документите на „Златен лъв“ няма печат;
– в документите, както и при другите хора, никъде не се споменава кой ще изплаща обещаните пари;
– изпращат му сертификат и ваучер, но не става ясно за какво ще му послужат.

    Случай 4: Друг човек даде информация за обявата им в Джобс.бг. Това ни изпрати човекът:

„Здравейте,
    Свързаха се и с мен днес (16.10.2017 г.) от номер 0894 74 62 02
    Представят се за фирма „БРИЗ 379“ ЕООД, ЕИК 204079214 със седалище в гр. Приморско.
    Управител на дружеството е лице на име АЛЕКСАНДЪР Й. И., ЕГН: 960114**** (ако данните не са откраднати, разбира се).
    Кандидтствах по обява за работа в jobs.bg за гр. София – промоутър, като предложените „условия“ са изключително атрактивни, така да се каже, от гледна точка на заплащане. Ето и обявите, които са публично достъпни от сайта: https://www.jobs.bg/company/256821
    Усъмних се, тъй като момчето което разговаряше с мен машинално представяше информацията, подобно на реклама за даден продукт или услуга. Спомена, че се казва Румен и че мога да се свържа с него на горепосочения тел. номер в интервала м/у 12:30-17:30 часа. Фрапиращ бе и факта, че ще ми изпратят документи, които трябва да заплатя за моя сметка – на ст/ст 10 лв.!!! и да им предоставя снимки.
    Очевидо е, че става въпрос за поредна измамна схема, която се предлага най-нагло и посредством официални публични сайтове за търсене, и предлагане на работа. Ще уведомя и КЗП, но дали ще има ефект, подобно на всички глупости, които се случват в страната ни…, може би е риторичен въпрос?!“

„Тема с продължение:
    С любезното съдействие на фирма „Еконт“ (най-сърдечно им благодаря за човечното отношение и съдействие по разрешаване на проблема), разбрах че рекламните материали (на стойност 9.99 лв., които отказах да получа) се изпращат от дружество „Рекламна филмова къща ЗЛАТЕН ЛЪВ“ ЕООД
    Проверка в Търговския регистър ЕИК: 203867667 (позната още под името ПРОФИМЕДИЯ)
Управител на дружеството е: Красимир Тодоров Кънев, ЕГН: 8905275760
Като лице за контакт, посочено при изпращане на рекламните материали е упоменато името: Георги Иванов
    Вече информирах jobs.bg за ситуацията , помолиха за официално входиране на сигнала посредством e-mail към тях, като се ангажираха, че ще съдействам на компетентните разледващи органи, след подаването ми на сигнал и към КЗП.
    Проблемът с предоставените лични данни обаче, посредством изпратените от измамените лица CV-та, остава неясен.
    Поздрави!“

    Човекът кандидатства по обява на фирма „Бриз 379“, а се свързват с него от „Златен лъв“. Те имат много имена, фирми, телефони, различни тактики за набиране на жертви. След сигнала до КЗП и Джобс.бг обявата е премахната от сайта за работа и очакваме отговор от КЗП какво е показала проверката им. Това е снимка на обявата преди да бъде премахната:

    С мен се свързаха още над 10 души. Техните случаи са същите като тези, които са описани. Последният случай е от 1 ноември 2017 г. Дори на този свят ден тези не почиват. За тях няма нищо свято и затова трябва да си понесат всички законови последствия, ако се открие, че извършват противозаконна дейност.

    Случай 5: Един от измамените пише:

    „И на мен ми се обади днес един мъж 01.11.2017 кандидатствах за шофьор на лимозини в джопса и пак така същият номер който видях по горе в коментарите 0894746202 каза ми че ще ми прати документи по еконт за да ме назначи на работа да ги разпиша и да платя 9.99 за тяхното получаване веднага се светнах че има нещо гнило и като потърсих информация за фирмата в която съм кандидатствал попаднах на вашите коментари сега съм сигорен поне че е измама хора пазете се от такива измамници“

    Това са снимки от обявата, също преди да бъде премахната:

    Случай 6: На 2 ноември се обади жена, която е попаднала по друга схема – още по-долна и гнусна. Преди много време е видяла плакат на някакъв конкурс в нейния град и решила да изпрати снимки на сина си. Обаждат й се, че е одобрено детето и отиват до София да го видят лично, но след това нищо не се случва и забравя за конкурса. Тя регистрира снимките в някакъв сайт и лятото на 2017-та получава обаждане от „Рекламна филмова къща златен лъв“ и й казват, че са видели снимките в сайта и желаят синът й да участва в проект за календар, наречен „Color face”.

    Казват, че е избран на случаен принцип и нямало проблем, че е минало време, защото ще изпрати актуални снимки и ще го включат. Изпраща на имейл снимките, след това й изпращат договор, за който заплаща някаква сума и не получава касов бон. Попълва договора и го изпраща сканиран на имейла. Минават 2-3 месеца и се обажда Георги Иванов, който казва, че ще изпратят снимка как е позиционирана снимката на детето в календара. Получава пратка, за която заплаща 10 лева, но вътре има само снимка на детето с някакъв изходящ номер. Това е снимката на детето, която жената е изпратила по-рано на измамниците.

    Пакетът с документи, който получава е почти същият както с другите. Разликата е, че тук има и някои други документи, но като цяло са идентични с другите пакети, които са получавали разните граждани.

    Жената от самото начало има съмнения, но за детето си е готова да се хване с тези, защото може да излезе нещо положително. Казала си е, че дори да загуби 50-100 лева няма значение, щом е за благото на детето си.

    Преди седмица пак й се обаждат, че календарите са готови и ще изпратят копие да види какво представлява. Получава пратка, за която заплаща около 15 лева и вътре има само един диск за компютър, придружен с текст, напечатан на лист. Текстът обяснявал как ще изглежда календарът, какво представлява и т.н. През декември щял да излезе календарът. Тя заплаща исканата сума, взема диска, прибира се в тях и установява, че дискът е празен, тоест няма нищо записано на него.

    Звъни на този Георги Иванов и той казал, че няма такова нещо, че всичко е наред, че може колегите да са объркали нещо, че ще се обади отново. И повече никой не се обадил. Жената ни потърси да разкаже какво й се е случило и да призове хората да не се доверяват на тези.

    В този случай се наблюдават нов вид ваучери, нови имена се появяват по документите, дори има наличието на компютърен диск, макар и празен. Това е добре изпипана схема, като е наблегнато на всички детайли.

    За активиране на профил трябва да се посети сайта http://aktivirane.com/. Тревожното в случая е, че за активирането се предоставят много лични данни. Друго тревожно е Условията на сайта. Има точки, които, според мен, будят съмнение, но има и точки с противоречие: точка 18 и точка 22. В първата пише, че всички суми се заплащат по банков път, а във втората, че еди кои си суми се заплащат с наложен платеж. Освен това за този наложен платеж не се издават касови бонове, както сигнализират граждани.

    По-задълбочена проверка на сайта http://aktivirane.com показва, че е регистриран на името на Марио Желязков. Адресът на регистрация е София в кв. „Лозенец“. Номерът е 0887440061, а електронната поща е modelsbg@yahoo.com.

    На този имейл са регистрирани още няколко домейна, но повечето не са активни: turkmodelakademisi.com, krasivabulgaria.com, catalog-ro.com, impresarskakompaniafeniks.com, modeledemoda.com, istanbulacademi.com, goldstarbg.com. Те са регистрирани на друг телефонен номер 0988346151, а адресът е София „Площад България“.

    Интерес предизвикват и още няколко домейна: fotokasting.com, bgtopstyle.com, zlatenlav.com, myprofilebg.com, ffsofia.com, като zlatenlav.com и myprofilebg.com са едни и същи сайтове, но част от другите домейни също се неактивни. При проверка на тези домейни се установяват различни лица, на които са регистрирани. На пръв поглед връзка между тях няма, но реално всичката информация ни отвежда до Марио Желязков и Красимир Кънев. Случайност?!

    Друга използвана тънкост е изписването на телефонните номера. Примерно телефонът 0876816409 се изписва по няколко начина в сайтовете: 087 6-81-64-09, +359876816409, 0876816409, 0876 816 409. По този начин намирането на телефона в интернет става много по-трудно. За тези е по-лесно да променят начина на изписване на номера, отколкото да сменят постоянно телефонните номера.

* * *

    На един от потърпевшите се обадил лично К. Кънев или Коев (така каза потърпевшия при разговор по телефона). Звъннал му, представил се като мениджър на фирмата „Златен лъв“ и му наговорил куп общи неща. Обадил му се от номер 0898764401. Момчето не е сигурно кой от двамата е бил, но е сигурен, че човекът се представил като мениджър на фирмата.

* * *

    Към момента разполагаме със следната информация, освен описаното в настоящия файл. Във файла и снимките в него има още информация за измамниците:

– Булстат на „Златен лъв“: 203867667;
– Булстат на „Бриз 379“: 204079214;
– сайтове, чрез който подсилват измамата:

https://www.modelmanagement.com/bg/
http://www.myprofilebg.com/

– телефони, от които звънят: 0894746202, 0894704790, 0887868877; 0888882390; 0892215289;
– имена на хора, които се обаждат по телефоните: Георги Иванов, Петър Георгиев;
– електронни пощи: Zlatenlav@abv.bg; dvorecnakrasotata@abv.bg;
– страница във Фейсбук, която е на фирмата и с която набират жертви:

https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3-221625228175955/

– линкове лъм техни обяви през годините:

http://www.rabota.bg/employer.php?id=45012
https://www.zaplata.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0/%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F/351861/%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B8

– начин на набиране на хора чрез обяви за: топмодели, календар, календар на децата, шофьор на лимузини, промоутъри, конкурс за нещо си, а може и друго да има, което да ни е убягнало.

    Тактиката им е да сменят обяви, телефони, имена на фирми, сайтове, имейли и т.н. По този начин създават впечатление, че става въпрос за съвсем различни прималиви предложения, но всъщност всичко е една схема, която води до „Профимедия“ и „Златен лъв“.

* * *

    Всички представени случаи са различни и във всеки има нещо ново, което надгражда другите. Организаторите и те се учат, и си сменят тактиката, но към момента почти цялата им схема, фирми, методи и други, са показани. Другите хора, които се свързаха с нас, имат случаи идентични с тези и описването им е безсмислено.

    За финал изникват част от множество въпроси:

– къде отиват парите, които фирмата получава за документите;
– колко пари е спечелила и по какъв начин се осчетоводяват;
– защо не се издават касови бонове;
– защо си сменят често името на фирмата;
– какво се случва с придобитите лични данни;
– защо има различни обяви, а всичко води към фирма „Профимедия“ и „Златен лъв“;
– кой стои зад тези организатори;
– какво ще се случи оттук нататък?

    Лично проведох разговор с Петър Георгиев и ме увери, че всичко е законно, че офисът е реален и се намира на посочения адрес, и няма място за безпокойство. Да, хората доброволно дават парите си, но не са ли подведени по някакъв начин?

    Тази схема върлува от 2015-та година. Има множество оплаквания от граждани, статии, репортажи. Защо институциите не си свършат работата и не направят разследване по случая, защо не прекратят тази схема, ако има нещо незаконно? Не знаят, не искат, не могат или някой отгоре им казва да не се занимават, за което прибира част от спечеленото?

Автор: Стефан Петров 0877 113 150

 

Сподели публикацията:
guest
8 Коментари
Най-нови Най-стари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Димитър Попов
Димитър Попов
9 март 2018 10:56

и мен ме измамиха

Жельо
Жельо
19 февруари 2018 16:17

И аз станах жертва на горепосочената схема преди два дена на 15,02,18 само с 27 лева се набутах Но тъпото е че ми имат данните от личната карта

Дани
Дани
29 декември 2017 15:17

И мен ме прецакаха тези копелета !

Георги Данданов
Георги Данданов
17 ноември 2017 12:19

При мен беше вариантът с шофьор на луксозни автомобили. Разминах се само с 2 пъти по 10 лева.

Светла
Светла
13 ноември 2017 18:18

И при мен се опитаха да направят същата измама с този телефон 0892215289

Християн Топалов
Християн Топалов
11 ноември 2017 16:26

Във връзка с гореспоменатата статия, ще добавя и нов телефон от който се обаждат и предлагат тази измама!!! Телефона е 0878230418,името е било И.Александров,а фирмата Рекламна филмова къща Златен Лъв ЕООД!!! Организират кастинг за Българска Коледа 2018…Благодаря сърдечно за публикуваната информация,помогнахте да не излъжат отново невинни хора!

Християн Топалов
Християн Топалов
13 ноември 2017 12:18
Отговори на  Християн Топалов

Моля да бъда извинен, телефона от който се обаждат е 0892215289,а не горепосочения…

8
0
Какво мислите, моля коментирайте.x