Сигнал до МОН

До ОЗБГ беше изпратена информация за предполагаеми нарушения, свързани с РУО-Бургас и началника на институцията Виолета Илиева, която е и общински съветник от ГЕРБ. Сигнализирахме МОН да извърши проверка по следните точки:

1. Панайот Цветков е директор на училището в село Равнец, община Бургас – ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“. Според постъпилата до нас информация не е бил избран с конкурс, а е сложен временно да заема поста директор и впоследствие си остава за постоянно. Според подадената ни информация, Цветков не притежавал нужната квалификация, за да заема поста за постоянно – нямал педагогическо образование, нямал и 5 години стаж като педагог. Бил е назначен временно през 2014 година, а преди това е работил като управител на ресторанта на професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, а също така е заемал и други длъжности към професионалната гимназия.
Молим да бъде извършена проверка дали предоставената от нас информация отговаря на истината и ако отговаря – да се провери кой и на какво законово основание назначава Цветков на поста, защо към днешна дата все още е директор ако не отогваря на условията, както и виновният да си понесе законовите последствия.

2. Към настоящия момент Виолета Илиева е началник на РУО-Бургас. Според подадената до нас информация, нейна братовчедка е директор на обединено училище „Христо Ботев“ в село Росен, община Созопол. Въпросната госпожа се казва Антония Лазова. Другата информация за г-жа Лазова е, че на конкурса за директор не е събрала необходимия брой точки, който е нужен, за да заеме поста, но въпреки това е назначена.
Молим да бъде извършена проверка дали предоставената информация отговаря на истината и ако е вярна – да бъде извършена проверка дали има конфликт на интереси, несъвместимост или друго закононарушение, свързано с роднинската връзка между Илиева и Лазова, и постовете, които заемат, както и има ли закононарушение при спечелването на конкурса и заемането на поста директор от Антония Лазова.

3. Според подателя на информацията, Венета Иванова е старши експерт по български език и литература в РУО-Бургас. В същото време мъжът й Александър Иванов е директор на основно училище „Свети княз Борис I“ в Бургас.
Молим да бъде извършена проверка дали двата поста, които заемат Иванови, представлява конфликт на интереси или друго закононарушение, да се провери кой ги е назначил и да си понесе санкциите, предвидени по закон.

От МОН очакваме адекватна проверка и при установяване на нарушения виновните да си понесат последствията, предвидени по закон.

Сподели публикацията:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Остави коментар

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x
()
x