Удариха наш наблюдател в Бурса по време на изборите и чии интереси обслужва консулът Веселин Божилов?

На изборите на 11 юли ОЗБГ и съмишленици, водени от Константин Бачийски, отново бяха в Турция, за да защитят честността на вота. Над 200 души покриха всичките 121 секции и следяха за изборни нарушения, които не липсваха.

Бурса е град в Турция. Той е един от градовете в южната ни съседка, в които имаше най-много избирателни секции на отминалите избори. В Бурса има и десетки хиляди изселници, които гласуват предимно за ДПС, и са негативно настроени към всеки, който заяви намерение денят за гласуване да премине без нарушения на изборния кодекс.

Наблюдател за Бурса беше Георги Братанов от ОЗБГ. Той патрулираше из секциите да следи за нарушения, да решава проблеми, да подава сигнали, да оказва подкрепа на всеки един наш съмишленик, когато има нужда.

Пред секцията в българското консулство е ударен от Танер Чавуш – председател на комисията от предни избори и човек, с когото сме имали проблеми още през 2017-та година, когато за пръв път отидохме в Турция, за да опазим вота.

Причината за физическото нападение е, защото Георги Братанов се противопоставя на нарушенията и подава сигнал до секционната избирателна комисия /СИК/. Танер Чавуш взима правосъдието в свои ръце и му удря шамар. Повече за случката чуйте от видеото.

Братанов се обръща и към българския консул Веселин Божилов, но не получава нужното съдействие. От ОЗБГ настояваме българската държава, в лицето на външния министър и министър-председателя, да разследва поведението на консула Веселин Божилов относно описания казус, както и да го отстрани от длъжност.

Веселин Божилов
Веселин Божилов. Снимка: Фейсбук

Настояваме да се извърши и сериозно разследване за това чии интереси защитава Божилов, обвързан ли е с Танер Чавуш, служители на консулството в Бурса имат ли съмнителни отношения с Чавуш и Божилов, защо местната полиция не задържа Чавуш, а проверява Братанов. Най-важно е да бъде установено Веселин Божилов за коя държава работи – България или Турция.

Припомняме, че на изборите на 4 април консулът Веселин Божилов не оказа нужната подкрепа и на Стефан Петров от ОЗБГ, който тогава беше отговорник за Бурса. Петров изпрати сигнали срещу Божилов до ВКП, МВнР и премиера, но все още отговор от институциите няма, а Божилов продължава да не изпълнява част от задълженията си.

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x