В рибарското селище: Пречат ли незаконни постройки да бъде осигурена достъпна среда?

В България плажните ивици са изключителна държавна собственост /чл.18 от Конституцията/ и всеки трябва да има свободен и безплатен достъп до тях /чл.2, ал.2 от ЗУЧК/. Достъпът се осигурява през държавни, общински, а в определени случаи и през частни имоти.

Хората с увреждания също имат право да посещават плажовете. За съжаление много малка част от българските плажове предлагат условия, които им позволяват да стигнат до тях. Проблемът с достъпната среда на морския плаж е от години и в обозримото бъдеще няма изгледи да бъде разрешен.

В рибарското селище, намиращо се до Бургас, има достъп до плажа, но не и за трудноподвижни хора. Причините са различни, но при желание от Община Бургас това може да бъде променено. Един от вариантите е да се съборят незаконните постройки, за които има издадена заповед да бъдат премахнати и на тяхно място да се осигурят условия за трудноподвижните хора, които желаят да стигнат до плажа.

С Дидо направихме експеримент може ли да стигне до плажа в рибарското селище. Оказа се, че може, но за целта трябва да прелети над препятствията, а най-голямото препятстиве е умишленото неглижиране на проблемите в селището от страна на Общината и кмета Димитър Николов.

От ОЗБГ и продължаваме да следим казуса с незаконните постройки, другите проблеми, както и дали ще бъде осигурен достъп до плажа на трудноподвижните хора.

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x