Окислителни отровни езера или поредният бургаски тумор

    Град Бургас е един от водещите градове (вече може и да е начело) в страната по респираторни заболявания, замърсяване на въздуха, рак на гърдата. Причините за това са различни, но основните са нехайството на хората и безпомощността на институциите. В града има няколко замърсители и един от тях са отровните окислителни езера.

    Те представляват изкопани в земята големи дупки, които са предназначени в тях да се извозват отпадъчни продукти от преработката на нефт от „Лукойл“-Бургас. Това извозване продължава твърде дълго и около 25 години проблемът с тези езера не е разрешен и до момента. Към днешна дата не се извозват отрови (според граждани изхвърлянето на черна смес продължава), но езерата са пълни и продължават да влияят нездравословно на повече от 200 000 души, флора и фауна.

    На територията на езерата има малка пречиствателна инсталация, която не работи, защото обслужването й е много скъпо, а има и друга причина. Според груби сметки, за да функционира качествено, това съоръжение трябва да поглъща над 9000 лева на денонощие (180л/ч х 24часа х 2,2лв/л гориво), които се плащат от „Лукойл“.

    С Константин Бачийски (общински съветник от град Бургас) и инж. Димитър Николов (бивш специалист в „Нефтохим“-Бургас) отидохме на място, за да се уверим лично в наличието на езерата и тяхното влияние върху околната среда и човешкото здраве. С наближаването на езерата се усети миризмата, която се носи от тях. Остра и задушлива миризма, като най-потърпевши от нея са жителите в селище „Батака“, вилната зона преди моста и десетките жилищни блокове в ж.к. „Меден рудник“, които са в близост до езерата.

    Малкото езеро е с размери около 20 на 60 метра. Сместа в него не беше толкова гъста, колкото в голямото езеро, но отвратителната миризма беше същата. Според непотвърдената информация, точно в това езеро към момента, продължават да се изхвърлят отрови.

    За малките езера има и друга теория. Въпрос на време е да разберем каква е истината, но няма да оставим случая и ще продължаваме да се борим за разрешаването на този екологичен проблем, касаещ стотици хиляди човешки живота.

    За почистването на отровните езера, след 2007-2008 година, отговаря фирма „Карина-91“. От наши непубликувани водеоматериали, направени с дрон, се вижда, че има камиони и багери, които извършват някаква дейност. От няколко месеца наблюдаваме езерата и нивото на голямото езеро не се е променило. Остава без отговор въпросът защо „Карина-91“ за близо 10 години не е почистила езерата?!

    След излъчване на видео и снимкови материали, след вдигане на шум около проблема, след активната ми намеса, както и намесата на екипа, се наблюдава раздвижване около езерата. Започнало е копаенето на нови малки дупки, които ще служат да се прехвърли смес от голямото езеро в тях и да бъде неутрализирана, наблюдават се и други процеси. Накратко: след намесата ни е започнало е усилено ликвидиране на езерата.

    Една от причините част от град Бургас да е подложен на отвратителна миризма са точно тези окислителни езера. От проведени разговори с компетентни хора става ясно, че езерата създават предпоставка за куп екологични проблеми:
– отровите проникват в почвата, а оттам в подпочвените води. В радиус 30-40 км тук е сборно място на подпочвени води, които разпространяват отровата, попаднала в тях от окислителните езера;
– отровите от езерата се изпаряват във въздуха, вятърът духа изпаренията към града и е налице тровене на бургазлии, придружено с отвратителна миризма.

    Анализираната проба от езерата показват, че тази смес спада към раздел Нефтопродукти. От снимката е видно, че числото е 2270 с допустимо отклонение около 10%. От Наредба номер 3 от 2008 г. за нормите за допустимо съдържание на вредни вещества в почвите е видно, от приложение 2 към чл. 4 от графа ИК, че числото 2270 отговаря на раздела за Нефтопродукти. Тоест, тази смес е с високо съдържание на нефтопродукти.

    От своя страна това доказва, че сместа е опасна за човешкото здраве, флора и фауна. Също така създава предпоставка, че теорията за източването на пари от „боклуците“ е вярна. Има си компетентни институции, които могат да докажат всичко, но стига ад имат желание. В следващото видео може да видите всички стъпки по вземане на пробите, разяснения, анализ и тълкуване на анализа.

    До нас достигна и непроверена, на този етап, информация, която е интересна и труднодоказуема, поради особения си характер:
– договорът между „Лукойл“ и „Карина-91“ е безсрочен. „Карина-91“ трябва да изгребва сместа от езерата и когато се достигне определено ниво, друга фирма влиза и „ликвидира“ (има технология, по която езерата се „ликвидират“) езерата. Но никъде не се споменава за какъв период от време „Карина-91“ е длъжна да изгребе сместа. Вече десета година фирмата „не може“ да се справи с поставената й задача;
– изхвърлените отрови в езерата не са точно отрови, а част от тази смес се преработва и се продава като суровина за гориво или друга суровина, която се използва повторно. За 20 години, по тази схема, са придобити средства за десетки милиона лева и са отишли в определени субекти. Не е ясно за тези средства дали са плащани данъци, какво печели държавата, какво печели „Лукойл“ ……;
– високопоставени служители от „Лукойл“ са наясно с екологичния проблем, наясно са и с тази схема за източване на огромни суми, но умишлено прикриват всичко, защото са пряко свързани и лично са облагодетелствани от тези проблеми;
– все още продължава изхвърлянето на отрови в езерата. Също така продължава източването на парици от тези отрови и сумите са много по-малки, но все пак!

    Досега предприехме различни действия: проучване на проблема на място, анализиране на сместа, проучване на възможност за бързото и качествено почистване на езерата, разговори с различни хора с цел събиране на информация, изпращане на запитване от 17 точки до институции, сигнализиране на обществото за проблема, заснемане на езерата (снимки, видео, видео с дрон), сформиране на екип, чиято цел е да се бори срещу замърсяването от езерата.

 

     Случаят не е приключил и продължаваме да отстояваме позицията си срещу тази отрова. Следващите мерки, които евентуално ще вземем (зависи институциите дали ще си свършат работата) са: разговор с фирмата, отговорна за почистването на езерата, кръгли маси с институциите, пресконференция, разговори с високопоставени държавни служители, закупуване на уред за измерване чистотата на въздуха и измерване на въздуха около езерата и други.

    Нашата цел е да покажем проблема на обществото, да стимулираме хората да си потърсят правата и да помогнем на институциите да си свършат работата, ако сами не могат. Има достатъчно законови механизми, които да бъдат задвижени и окислителните отровни езера да се изчистят. За целта всичко започва с желание за справяне с проблема, а ние го имаме!

Заедно за Бургас!

Автор: Стефан Петров

 

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x