Акция на ОЗБГ и ИАРА

На 24 април гражданин подава сигнал до ОЗБГ, че в канала на село Константиново /Община Камено, област Бургас/ има лодка с хора, които поставят рибарски мрежи.

Двама представители на ОЗБГ се свързват със зам.-изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ Николай Иванов и тримата отиват на място да проверят сигнала.

Бракониерите ги няма, но във водата са намерени две мрежи, както и лодката, която е скрита в тръстиката.

С помощта на лодката мрежите са извадени на брега и почистени от рибите, които са от вида платика и каракуда /таранка/. Двете мрежи са с обща дължина близо 100 метра, а броят на рибите е около 50-60 /приблизително 20 килограма/, които внимателно са освободени от мрежата и върнати във водата. Всички риби са били живи, а лодката и мрежите са иззети от ИАРА.

Към настоящия момент има заповед на министъра на Министерство на земеделието, храните и горите /МЗХГ/, която забранява извършването на риболов в сладководните басейни, река Дунав и Черно море. Забраната се отнася за определени видове риба.

Забраната е за период от около 45 дни и е наложена с цел рибата необезпокоявана да си хвърли хайвера, за да се размножи. Бракониерите с мрежи преграждат определени места, през които минават рибите и по този начин нанасят трайни вреди на фауната в язовир Мандра, а и не само в този водоем. Другите бракониери с калдърми, въдици, серкмета и т.н. също допринасят за унищожаването на обитателите на водните басейни.

Бракониерската напаст с всеки изминал ден увеличава мащаба си. ОЗБГ оказва пълно съдействие на всички отговорни институции за справяне с бракониерския проблем. Съвместната работа между ОЗБГ, граждани и институции ще доведе до разрешаване и на този казус. Заедно можем да се справим!

Абонирай се за бюлетина на ОЗБГ

Сподели публикацията:
Абониране
Извести ме
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Какво мислите, моля коментирайте.x